Son günlerde sayısı artan ve basına gürültülü bir şekilde yansıyan estetik uygulama mağduriyetlerine karşı uyaran uzmanlar, tüm estetik çözümlerin uzmanınca ve uygun koşullar altında yapılması gerektiğini söyledi.
Toplumumuzda estetik cerrahi ile medikal estetik uygulamaların hala birbirine karıştırıldığını belirten uzmanlar, estetik cerrahi uygulamaların estetik ve plastik cerrahlar tarafından, medikal estetik uygulamaların ise estetik plastik cerrahi uzmanı ya da dermatoloji uzmanlıklarınca yapılması gerekliliğinin altını çizdi. Günümüz kadınının ve erkeğinin dış güzelliğine daha bir dikkat eder hale gelmesi ve gelişen tıp teknolojilerinin imkanları sayesinde estetik sektörünün son on yıldır ivme aldığını belirten Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı, “İnsan sağlığını hiçe sayarak sahte uzmanlık dalları ile kendilerini pazarlayan kişilere karşı dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı, “Medikal estetik adıyla anılan botoks, dolgu gibi uygulamalar estetik plastik cerrahlar, dermatologlar ya da kanunen yetkili özel eğitim almış doktorlarca yapılabilir. Estetik cerrahi uygulamalar yani ameliyatlar ise 6 yıllık tıp eğitimi sonrasında ek 6 yıl Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanlık dalını tamamlayan uzmanlarca icra edilebilir” diye konuştu.
Yapılacak uygulamalarda işin ehli olan hekimin, elindeki materyal ile insan anatomisine hakim bir şekilde kişiyi mutlu eden sonuçları verebileceğini belirten Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı “Yasa ile netleştirilmiş doktor kontrolünde olması gereken işlemlerin; tıbbi eğitimi olmayan kişilerce yapılıyor olması kişinin sağlığını ciddi şekilde tehlikeye sokmaktır. Kişilerin bütçesini zorlamamak adına sağlığını tehlikeye attığı gayrisıhhi şartlarda yapılan işlemler medyadaki son yansımalarda da görüldüğü gibi umulmayan kötü sonuçlarla geri dönmektedir “ dedi.
Hekim dahi olmayan kişilerce gerçekleştirilen estetik uygulamalardan mağdur olan kişilerin her şeye rağmen yasal haklarını arayabileceğini dile getiren Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı “Mağdurların ‘sahte uzman’ hakkında savcılık ve Sağlık Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunmaları gerekmektedir. Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’a göre “Diploması olmadığı halde, menfaat temin etmek amacına yönelik olmasa bile, hasta tedavi etmek veya tabip unvanını takınmak” suçtur. Güzelleşeyim derken sağlığınızı göz ardı etmemek için; danışmanlık aldığınız hekimin diplomasını sorgulamak, kullanılacak olan bir cihaz ise uygulama öncesi cihazla ve/veya enjeksiyonlu bir işlemde enjeksiyon içeriğiyle ilgili bilgi almak, yapılacak işlem hakkında aklınıza takılan tüm sorular için ayrıntılı bilgi talep etmek en tabii hakkınızdır” şeklinde konuştu.