Uzmanlar, çocuklardaki süt dişlerin arkadan gelecek daimi dişlerin geleceği için önemli olduğunu söyledi.
Süt dişlerin çiğneme ve sindirimde önemli rol oynadığı gibi aynı zamanda çocuğun gelişimine de katkı sağladığını belirten uzmanlar süt dişlerin erken çürümesinin ise daimi dişler için tehlike olabileceğini söyledi. Erken dönem diş çürüklerini 6 yaş öncesi çocuklarda çürümeye bağlı süt dişinde dolgu bulunması ya da diş kaybı yaşanması durumu olarak tanımlayan Diş Hekimi Metin Ayan, çocuklarda 12 ay gibi çok erken bir dönemde bile diş çürüğü yaşandığına dikkat çekti. Ayan; “6-12 yaş arası dönemde çocukların ağızlarında hem süt dişi hem de ömür boyu kullanılacak kalıcı dişleri vardır. Daimi ve süt dişin bir arada olması durumu olarak tanımladığımız mix dentisyon döneminde hangisi süt dişi hangisi daimi diş ebeveynler tarafından karıştırılır. Daimi dişteki çürük süt dişi zannedilip önemsenmezse daimi diş kaybı yaşanır“ dedi.
Erken dönem diş çürüğü yaşayan çocuğun yaşam kalitesinin yaşıtlarına göre daha düşük olabileceğini vurgulayan Ayan, çocuğun yaşadığı ağrıya bağlı beslenme bozukluğu, kilo kaybı ve tüm bunların devamında gelişim bozukluğu ile ortodontik sorun ve konuşma bozukluğu görülebilmesi de ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.
Süt dişlerinin yerine nasılsa yenisi gelecek diyerek ailelerin bilinçsizce ihmalkâr olabildiğini belirten Metin Ayan, “Ebeveynler, ilk süt dişlerinin sürmesi ile birlikte çocuğun diş sağlığına yönelik önlemlere başlamalıdır. Bebeğin ilk dişleri yumuşak bir tülbentle temizlenmelidir. 1 yaş ile birlikte bebeğin ilk diş hekimi kontrolü başlamalı ve 6 ayda bir devam eden kontroller olmalıdır. 18 -24 ay ile birlikte çocuğun dişleri fırçalanmalıdır. 3 yaştan sonra uzman diş hekimi gözetiminde flor uygulaması yapılarak dişler koruma altına alınmalıdır” diye konuştu.