Östrojen yani kadınlık hormonunun erkekte fazla olmaması nedeniyle yapısal olarak kadın memesi ve erkek memesi birbirinden farklıdır. Ne yazık ki bazı durumlarda erkek memesi büyüme gösterebilir. Bu büyüme bazı vakalarda neredeyse kadın memesi şeklini alır. Tıp dilinde jinekomasti olarak adlandırılan bu durum erkekte bir hastalıktır ve cerrahi dışında tedavi şansı yoktur.
Toplumdaki erkeklerin yaklaşık yüzde 65'i meme büyümesi problemi ile karşı karşıyadır. Bazı bireyler jinekomasti sorunu yaşadığını dahi bilmezken; bazıları ise, bu konudan dolayı oldukça sıkıntılı süreçler geçirmektedir. Jinekomasti rahatsızlığını tetikleyen bir takım etkenler dışında farklı hastalıklar da buna sebep olabilir. Hormon bozuklukları, testesteron azlığı ile seyreden rahatsızlıklar, testis tümörleri, böbrek üstü bezi tümörleri, tiroid bezi hastalıkları, antidepresan, uyuşturucu madde, vücut geliştirmede kullanılan anabolik steroidler, aşırı kilo alımı ve fast food ürünlerinin de jinekomastiye yol açtıkları bilinmektedir.
Erkeklerde 12 – 18 yaş arası ergenlik döneminde ortaya çıkan jinekomasti nadiren gerileyebilir ya da ortadan kalkabilir. Çoğunlukla aynı durumun devamı, hatta daha da büyümesi beklenen bir sonuçtur. Ne yazık ki; bu durum erkekte sosyo-psikolojik sorunlarla birlikte özgüven kaybına da yol açmaktadır. 18 yaş sonrası erken dönem jinekomasti tanısı söz konusu ise; cerrahi müdahale ile sorun ortadan kaldırılabilir. Erken dönemde hafif ve orta düzeyde seyreden jinekomasti probleminde lazer liposuction ve cerrahi kombine edilir. İleri jinekomasti vakalarında ise müdahale şekli değişir. Çünkü; büyüme fazla olduğundan cilt genişlemesi söz konusudur. Kozmetik başarının sağlanması için özel yöntemler ile fazla cilt dokusunun da alınması gerekir. Estetik ve plastik cerrahi prensipleri uyarınca yapılacak operasyonlarla elde edilecek başarılı sonuçlar sayesinde kişinin kaybettiği özgüvenini yeniden kazanması sağlanacaktır.