Sünnet; gerek örf ve adetler, gerekse dini inanç gereği ülkemizde erkek çocuklarına sıklıkla yapılan operasyonlardan biridir. Sünnet sadece dini ve sosyal sebeplerle değil aynı zamanda tıbbi amaçlarla da yapılmaktadır. Tıbbi nedenler arasında balanoposthit (penis başının ve sünnet derisinin iltihabı), gerçek fimozis (sünnet derisinin uç kısmının ciddi derecede kapanması), parafimoz (sünnet derisi geri çekildiğinde orijinal konumuna geri dönmemesi durumunda) veya böbrek-idrar kanalı rahatsızlıkları veya idrar yolu enfeksiyonları bulunmaktadır. Tıp dilinde hipospadias; halk arasında peygamber sünneti olarak bilinen doğumsal anomalide sünnet derisi tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Bu nedenle böyle çocuklarda tedavi için uygun yaş beklenmeli, sünnet yapılmamalıdır.
Erkek çocuklarının erişkinliğe ilk adımı olarak ülkemizde sıklıkla yapılan basit bir operasyon gibi gözükse de aslında sünnet esnasında yapılacak hatalar farklı sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Ebeveynlerin en değerli varlıkları olan çocukları için sünnetin hangi yaşta ve kim tarafından yapılması gerektiği ise aileler için büyük önem taşıyor.
Sünnet, cerrahi uzmanlığı olan hekimler tarafından, steril koşullarda ve cerrahinin temel kurallarından ayrılmadan gerçekleştirilmelidir. Eski dönemlerde fenni sünnetçiler tarafından yapılan sünnet; yeni yasalar gereğince ameliyathane ortamında cerrah tarafından yapılmalıdır. Erkeğin ilerideki cinsel hayatına yön verecek sünnete estetik açıdan yaklaşmak önemlidir. Estetik kaygı göz ardı edilerek yapılan sünnetlerde yara iyileşme seyri kötü olabilir. Yara ve dikiş hattı çevresinde kötü renklenmeler oluşabilir. Sünnet derisinin fazla ya da az alınması, dikiş yöntemi, dikiş için kullanılan materyaller estetik sonucu etkiler. Diğer bir açıdan penis başına yakın olan ve cinsel hazzı etkileyen sinir ağının sünnet esnasında mümkün olduğunca korunması gerekir. Bu durum erkeğin özellikle ileriki yaşlarda cinsel tatmini anlamında oldukça önemlidir.