Vücudumuzda en dikkat çekici bölge, yüzümüzdür. Burun yüzün tam ortasında yer aldığı ve yüzün diğer bölümleriyle uyumlu ve orantılı olması gerektiği için yüz güzelliğinde en önemli sayılabilecek organlardan biridir. Burun estetiği, burun iskeleti ve yumuşak dokuların yeniden şekillendirilerek ahenkli ve düzgün hale getirilmesi işlemidir. Burun estetiği ameliyatında, hastalarda burun şekil bozukluklarının yanı sıra burundan nefes alma zorluğu (septum deviasyonu) gibi bozukluklar da varsa birlikte düzeltilir. Yine burun estetiği ameliyatı ile doğumsal veya yaralanmaya bağlı şekil bozuklukları da düzeltilebilir.
Burun estetiği operasyonları ile burun küçültülüp büyütülebilir, üstündeki kemer alınabilir, uç kısmı kaldırılabilir ve inceltilebilir, burun delikleri küçültülebilir, konuşma veya gülme sırasında burun ucu hareket eden kişilerde bu deformite düzeltilebilir, üst dudaktaki katlanma deformitesi giderilebilir, burun eğrilikleri düzeltilebilir, ve en önemlisi bütün bu işlemler burun fonksiyonlarını bozmadan ve nefes alma problemleri varsa aynı seansta gerçekleşebilir.
Kişi hangi tip burun ile dünyaya gelmiş olursa olsun; yüze uygun bir çözümleme ile tatminkâr sonuç almak mümkündür. Bu nedenle burun estetiği operasyonları kişiye özel planlanan bir ameliyattır. Yüzün tüm ögeleri ile uyumlu ve bu ögelerin aralarındaki açı ve oranlar hesaplanarak yapılacak burun estetiği ameliyatı kişinin yüzünde doğal durur ve bir denge sağlar. Burun estetiğinde doğal sonuçlar elde edebilmek için ise; yine teknik de farklılık gösterecektir.
Estetik burun ameliyatlarında ideal sonuç kişinin yüz yapısına, ifadesine uygun olan; doğal görünümlü, estetik ameliyat olduğu fark edilmeyen, solunum problemi olmayan, yüzdeki diğer yapıların güzelliklerini maskelemeyen tam tersini ortaya çıkaran bir sonuç olmalıdır.
Her operasyonun kendine özel ve genel riskleri vardır. Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatlarıyla ilgili cerrahinin muhtemel riskleri ve ilgili komplikasyonları hakkında ameliyat öncesinde bilgi sahibi olunmasında yarar vardır. Estetik burun ameliyatı düşünen hasta sigara kullanıyorsa operasyon öncesinde kesmelidir. Düzenli olarak kullandığı ilaç ve/ veya ilaçlar ( şeker, tansiyon, kan sulandırıcı vs.) varsa bunu yine operasyonu yapacak estetik cerrahi doktoru ile paylaşmalıdır. Gerekli görülen ilaçlara zaten ameliyatı yapacak estetik plastik cerrahi doktoru operasyondan makul süre önce ara verdirecektir.
Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve uygulanacak tekniğe bağlı olarak 1–3 saat kadar sürebilir. Ağrı genellikle çok azdır ve ağrı kesicilerle önlenebilir. Özellikle ilk haftada baş yüksekte yatılmalıdır. Bu şişliklerin daha az olması ve daha erken geçmesi için gereklidir. Burun estetiği ameliyatı sonrasında ilk hafta burunda alçı ve tampon kullanılıyor. Ameliyat sonrasında tamponlar iki veya üç gün kalıyor. Alçı bir hafta sonra çıkarılıyor. Onun yerine ya yeniden bir alçı konuluyor veya flaster tespiti uygulanıyor. Bir hafta da böyle tutuluyor. Yani toplam en az iki haftalık bir tespit süresi kişiyi bloke edebiliyor. Burun estetiği sonrasında nihai sonuç şişliklerin tamamen kaybolduğu altıncı aydan sonra ortaya çıkar. Bu süre minimum süre olup bazen daha geç olabilir.
Burun Estetiği için Sık Sorulanlar
Burun estetiği (Rinoplasti) nedir?
Burun estetiği – Rinoplasti; burundaki şekil bozukluklarının cerrahi olarak düzeltildiği ameliyatlara verilen addır.
Septum; burun boşluğunu ikiye ayıran, kemik ve kıkırdak dokudan oluşan yapıya verilen addır. Burun orta hattındaki septum eğriliği (septum deviasyonu) nefes alma problemine sebep olur. Burun estetiği ameliyatında, hastalarda burun şekil bozukluklarının yanı sıra burundan nefes alma zorluğu (septum deviasyonu) gibi bozukluklar da varsa birlikte düzeltilir. Buna septorinoplasti adı verilir.
Burun ucu estetiği (Tipplasti) nedir?
Tıbbi adıyla tipplasty dediğimiz burun ucu estetiği; burunun uç kısmındaki şekil bozukluklarının giderilmesi, estetik hoş bir görünüme kavuşturulması için yapılan müdahaledir. Tipplasty , genel burun estetiği ameliyatlarında zaten uygulanır. Burundaki deformasyon sadece burun ucunda ise bu işlem tek başına da uygulanabilir.
Burun estetiği ameliyatı için kimler uygun adaydır?
1) Burun sırtındaki kemer şeklinde tümseklik olması,
2) Burun ucunun uzun, sarkık, büyük, yuvarlak veya çok etli olması,
3) Burunun aşırı büyük, geniş olması,
4) Burunun çarpık ve/veya merkezinin yamuk olması,
5) Burun iç yapısında nefes alma problemine neden olan sorunlar olması,
6) Burun deliklerinin fazla büyük veya dar olması vb. burun şekil bozuklukları arasında sayılabilir.
Yukarıda saydığımız gibi; burunun dış ve / veya iç yapısında bozukluk olan kişiler burun estetiği için uygun adaydır.
Burun estetiği için yaş sınırı var mıdır?
Burun gelişiminin %90’ınını tamamlandığı; bayanlarda 16-17, erkeklerde 17-18 yaşlarına kadar beklemekte fayda vardır. Burun estetiği – rinoplasti ameliyatı için engel herhangi bir rahatsızlık söz konusu değil ise üst yaş sınırı yoktur.
Burun ameliyatı ile neler düzeltilebilir?
1) Burun küçültülüp büyütülebilir.
2) Üstündeki kemer alınabilir.
3) Uç kısmı kaldırılabilir, inceltilebilir.
4) Burun delikleri küçültülebilir.
5) Konuşma veya gülme sırasında burun ucu hareket eden kişilerde bu deformite düzeltilebilir.
6) Üst dudaktaki katlanma deformitesi giderilebilir.
7) Burun eğrilikleri düzeltilebilir.
8) En önemlisi bütün bu işlemler burun fonksiyonlarını bozmadan ve nefes alma problemleri varsa aynı seansta bu düzeltilebilir.
Burun estetiği için genel mi yoksa lokal anestezi mi gerekir ?
Burun ucu ile ilgili basit bir düzeltme yapılacak ise lokal anestezi tercih edilirken; burun estetiği ameliyatları genellikle genel anestezi altında yapılan operasyonlardır.
Burun estetiği ameliyatı ne kadar sürer?
Ameliyat genel anestezi altında uygulanacak tekniğe bağlı olarak 1-3 saat kadar sürmektedir.
Burun ameliyatı sonrası tam şekil ne zaman oluşur?
Burun şekli hakkında ameliyattan hemen sonra bir fikir alınırsa da kemiklerin iyileşmesi 6 hafta, yumuşak dokuların iyileşmesi ise aylar sürer.
Burun estetiği ameliyatı emzirme dönemindeki bayanlarda yapılabilir mi?
Bebeğin gelişimi için anne sütü ilk 6 ay - 1 yıl önem teşkil eder. Eğer bir zorunluluk yoksa bebek anne sütünden kesilip ek gıdaya geçtiğinde burun estetiği ameliyatı planlamak daha doğru bir davranış olacaktır.
Adetli olmak burun estetiği olmaya engel midir?
Sağlık açısından mahsuru olmamasına rağmen bu operasyon sırasında adetli olunmaması tercih edilir.
Burun estetiği öncesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Estetik burun ameliyatı düşünen hastanın eğer sigara kullanımı söz konusuysa iyileşme sürecine olumlu katkı sağlamak için operasyon öncesi ve sonrası dönemde kullanmamasında fayda vardır. Düzenli olarak kullandığı ilaç ve/ veya ilaçlar ( şeker, tansiyon, kan sulandırıcı vs.) varsa bunu yine operasyonu yapacak estetik cerrahi doktoru ile paylaşmalıdır. Gerekli görülen ilaçlara zaten ameliyatı yapacak estetik plastik cerrahi doktoru operasyondan makul süre önce ara verdirecektir.
Burun estetiği operasyonu için uygun mevsim ne zamandır?
Burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatı her mevsimde yapılabilir, özel bir zamanı yoktur.
Burun estetiği ameliyatı öncesi soğuk algınlığı / üst solunum yolu enfeksiyonu var ise ne yapılır?
Burun estetiği ameliyatı öncesi grip, nezle vb soğuk algınlığına / üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalandıysanız ameliyat için bir engeldir. Tam iyileşme gerçekleştikten sonra burun estetiği ameliyatınız gerçekleştirilebilir.
Burun estetiği ameliyatı sonrası soğuk algınlığı / üst solunum yolu enfeksiyonu var ise ne yapılır?
Burun estetiği ameliyatı sonrasında iyileşmenin erken döneminde üst solunum yolu enfeksiyonu / soğuk algınlığı geçirmeniz yaraların iyileşmesini geciktirebilir, dikiş bölgelerinde iltihaplanma yaşanabilir. Erken dönemde üst solunum yolu enfeksiyonu / soğuk algınlığı yaşanması halinde durumu ameliyatınızı gerçekleştiren estetik plastik cerrahi uzmanı ile paylaşmalısınız. Ek ilaçlar kullanmanız gerekebilir.
Burun estetiği ameliyatı sonrası dönem nasıldır?
Ağrı genellikle çok azdır ve ağrı kesicilerle önlenebilir. Buruna konan tamponlar 24 – 72 saat sonra alınır. Bir hafta sonra alçısı çıkarılır ve flaster tespiti yapılır. Bir hafta sonra da flaster tespitler çıkarılır. Özellikle ilk haftada baş yüksekte yatılmalıdır. Bu şişliklerin daha az olması ve daha erken geçmesi için gereklidir.
Burun estetiği sonrasında ödem ve morluk oluşur mu?
Estetik burun ameliyatlarında kullanılan teknikler ile ameliyat sonrası önlemlere dikkat edildiği sürece ödem gibi şişlikler ve göz çevresinde morarma daha az gözlenmektedir. Hastanın cilt altı bağ dokusu yeterince sıkı değilse morarma olasılığı artmaktadır. Burun estetiği ameliyatı sonrasındaki 1 hafta - 10 günlük süre içerisinde varsa ödem ve morluklar geçecektir. Kalıcı morluk oluşmaması için bu dönemde direkt güneş ışığından kaçınmakta, koruyucu önlemler almakta fayda vardır.
Burun Estetiği ameliyatını kimlere yaptırmamalıdır?
Genel sağlık durumu bozuk ve /veya başka sistemik hastalıkları olan kişilerde gerekli önlemler alınması koşuluyla burun estetiği yapılabilir. Ayrıca tüm estetik cerrahi prosedürlerinde olduğu gibi estetik plastik cerrahi uzmanları burun estetiği – rinoplasti ameliyatlarında ruhsal yapısı dengeli olmayan, beklentileri normalin üstünde olan ve psikiyatrik bozukluğu olan kişileri ameliyat etmekten kaçınırlar.
İdeal bir burun nasıl olmalıdır?
Herkes için ideal burun kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Genel kabul edilmiş bir görüşe göre, ideal bir burun; yüzün diğer bölümleriyle orantılı ve uyumlu olan bir burundur. Bu nedenle bu olgularda farklı teknikler uygulanarak doğal görünümlü burun oluşturmak amaçlanmaktadır. Estetik cerrahide burun ameliyatlarına bakış açısı fonksiyonel görevlerini tam anlamıyla yerine getirebilen, yüzün tüm hatlarıyla ahenk içinde olan ve diğer öğelerin güzelliğini belirginleştiren formlardır. Sağlıklı burun; öncelikle nefes alabilen sonra güzel görünümlü olan burundur.