Parmakları büken kirişlerin kılıflarında kalınlaşmaya bağlı disfonksiyonuna “Tetik Parmak-Tetik Başparmak” denir. Hastalar çoğunlukla tutulan parmaklarını bükerken zorlanma ve ağrı olması nedeniyle başvururlar. Kimi hastalar parmaklarında bükülme sırasında zorlanma nedeni ile diğer elleri ile etkilenen parmağın bükülmesine yardımcı olamaya çalışırlar.
Şiddetli olgularda parmak bütünü ile hareketsiz kalabilir. Bu gibi durumlarda pasif hareket genişliği tam olmasına rağmen aktif hareket yoktur. Hastaların çoğunda bu yakınmalar sabahları daha belirgindir ve gün içinde azalma gösterir.
Tanı Metodları
Avuç içindeki kiriş köprülerinde kalınlaşma ve kiriş ile birlikte hareket eden sert kitleler ele gelir. Bu kitlenin kiriş hareketi sırasında oluşturduğu atlama hissi tipiktir. Yeni olgularda bu hareket ağrılı olur. Daha geç olgularda kitle ele gelmesine rağmen atlama hissi ve ağrı azalabilir. Eğer birden çok parmakta kitle varsa diabet (şeker hastalığı) olasılığı akla gelmelidir.
Tedavi
Kiriş kılıfı içine uzun etkili steroid enjeksiyonundan kaçınılmalıdır. Tedavisi cerrahidir. Cerrahi işlemle kitle çıkarılır. Kirişin altından geçtiği ve kirişe köprü vazifesi gören bağ da kesilerek gevşetilir. Böylece kiriş daha rahat hareket edebilir hale gelir.
Tetik Parmak için Fiyat İste
Bu sayfadaki bilgiler size yeteri kadar yararlı oldu mu?
Güncelleme: 14/09/2015