Dupuytren (Guillaume, Paris 1777-1835) hastalığı, avuç içinde gelişen nohut büyüklüğünde şişlikler ve kalınlaşmayı ifade eder. Nedeni iyi anlaşılmış olmamakla birlikte destek dokusunda oluşan değişiklikler sonucu geliştiği tahmin edilmektedir.
40–60 yaş arasında erkeklerde daha sık görülür ve erkeklerde daha hızlı seyreder. Parmakları avuca doğru bükme deformitelerine neden olur. Yüzük parmağı, serçe parmağı ve başparmak en sık tutulan parmaklardır.
Dupuytren hastalığı Bazen ayak tabanında ve peniste de benzer rahatsızlıklar olabilir. Dupuytren hastalığında çok sayıda risk faktörleri üzerinde durulmuştur. Kuzey Avrupa`da sık, Asya ülkelerinde daha az sıklıkla rastlanır.
Dupuytren hastalığı sara hastalığında kullanılan ilaçlar, alkolizm ve şeker hastalığı ile birlikte görülebilir. Travma ile bağlantısı tartışmalıdır. Aile öyküsü olanlarda ve 40 yaş öncesi belirenlerde hastalık agresif olarak seyreder. Bu hastalarda cerrahi daha erken dönemlerde uygulanır ve tekrarlama olasılığı vardır.
Tedavi
Dupuytren hastalığında cerrahi dışı uygulamalar hastalığın ilerlemesine engel olmaz. Eğer parmakta 30 derecenin üzerinde sabit bükülme deformitesi gelişmiş ise cerrahi endikasyon belirir. Uygun cerrahi sonrası gidiş çoğunlukla iyidir.