Melanin adı verilen pigment içeren ve melanosit adı verilen hücrelerin oluşturduğu, renkleri açık kahveden siyaha kadar değişen, deriden kabarık veya düz olabilen iyi huylu deri tümörlerine ben (nevüs) denir.
Küçük benler şeklinde olabilecekleri gibi vücudun büyük bir bölümünü kaplayacak şekilde geniş “dev benler” şeklinde de olabilirler. Renkleri çok açıktan çok koyuya kadar değişebilir. Kıllı olabilirler. Bu dev benlerden “malign melonama” adı verilen deri kanserlerinin gelişme olasılığı daha fazladır. Nevüsün (benin) rengi non-homojen(düzensiz) hale gelmişse veya koyulaşmaya başlamışsa, hatları intizamsızlaşmış ve genişlemeye başlamışsa, çevresinde kızarıklık, kaşıntı ve ağrı varsa, kabuklanma ve kanama başlamışsa, kıllanma varsa, yüzeyinde kabartılar oluşmaya başlamışsa, takip edilmeli hatta cerrahi olarak çıkarılmalı ve çıkarılan doku parçası mutlaka histopatolojik olarak incelenmelidir.
Estetik olarak görüntüsünden rahatsız olunan durumlarda benin alınması konusunda sıkça başvurular olabiliyor. Vücutta çok sayıda beni olan kişinin tüm benlerini cerrahi yolla almak gereksizdir. Ancak eklem yerleri gibi fiziki rahatsızlık verecek yerde olan ve yine yerleşim yeri olarak tarak, tıraş bıçağı, gömlek yakası, pantolon kemeri ve çorap koncu gibi giysilerle tahrişe maruz kalan bölgelerde bulunuyorsa yada yüz bölgesinde olup görünüm açısından kişiye rahatsız verecek düzeyde ise, bazı benlerin alınması gerekebilir.
Nevüsün (benin) cerrahi olarak çıkartılması esnasında kenarından çok az bir normal deri de çıkarılır. Bunun nedeni benle ilgili kalıntı bırakmamaktır. Cerrahi yolla benin alınması sırasında kesinin şekli ve yönü, dikiş tekniği ve kullanılacak dikiş materyali, kalacak olan izin belirsiz ya da minimum düzeyde oluşması açısından önemlidir. Estetik cerrahi prensipleri altında yapılacak cerrahi ben alımı iz düzeyinin minimalize olmasını hatta hiç olmamasını sağlayacaktır.
Yapısal olarak uygun olan benlerin lazer ile tedavisi de mümkündür. Melanin adı verilen pigment lazer ışınlarıyla ısıtılarak dokudan ayrılması sağlanır. Yapılacak ilk seans ile benin büyüklüğüne bağlı olarak bölgede kızarıklık ve kabuk bağlayacak yara oluşması ihtimali mümkündür. Ancak oluşacak kızarıklık veya yara durumu 10 gün içerisinde normale döner. Tedavi için ortalama 2 -4 seansa ihtiyaç vardır. Lazer ışını ile hasara uğrayan ben ardışık lazer seansları ile zamanla küçülür ve kaybolur.
Ben tedavisinde gerek cerrahi yol gerekse lazer ile tedavide mutlaka bir Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanına başvurulmalıdır.