Bu anlamda sayılabilecek başlıca problemleri sırayla ele alacak olursak en çok karşılaşılan problem, küçük dudakların yani iç dudakların normalden büyük ve sarkık olmalarıdır. Küçük dudaklar bazen öylesine büyük olurlar ki, fil kulağı deformitesi dediğimiz görünüm ortaya çıkar. Böylesine büyük ve sarkık olan küçük dudaklar(iç dudaklar) sadece estetik olarak bir görünüm bozukluğu yaratmazlar. Özellikle cinsel ilişki sırasında bir takım fonksiyonel problemlere de neden olabilirler. Hatta bazen enfeksiyon kaynağı bile olabilir ve kötü koku yaratabilir. Bu problemin cerrahi olarak düzeltilmesi mümkündür. Lokal anestezi altında fazla kısımlar çıkarılarak küçük dudaklar olması gereken normal boyutlara ve görünüme getirilirler. Eğer iki taraf arasında asimetri varsa müdahale sırasında bu da düzeltilir. Böylece hem estetik olarak güzel bir görünüme kavuşurlar ve hem de fonksiyonel olarak sebep olduğu problemler ortadan kalkar. Bu işleme labioplasti (iç dudak estetiği) ameliyatı denir. Ameliyat, yaklaşık 30-50 dk. kadar sürer. Labioplasti operasyonu sırasında kızlık zarına ve idrar yollarına zarar verilmez. Dikiş izi kalmaz. Uygun yöntemle yapıldığı zaman his kaybına neden olmaz ve orgazmı engellemez.
Labioplasti operasyonu için başvuran bayanların birçoğunda aslında klitoris estetiğine de ihtiyaç vardır. Klitoris çok zengin sinir ağına sahip, duyudan zengin bir organ olup ilişki sırasında uyarılarak orgazmı kolaylaştırıcı rol oynar. Küçük dudakların büyük ve sarkık olduğu durumlarda klitorisin de üzerinde ve yanlarında aşırı bir doku fazlalığı olabilmektedir. Klitorisin üzerini bir kapüşon gibi örten bu doku fazlalığı orgazmı zorlaştırır. Böyle durumlarda labioplasti ameliyatı esnasında klitorisi örten fazla deri çıkarılarak problem çözümlenir.
Büyük dudaklarda bazen normalden daha fazla dolgunluk olabilir. Bu durum hem görüntü olarak hoş değildir hem de bazı dar giysilerde örneğin mayo giyildiği zaman dışarıdan belli olur ve bu da kişiye tedirginlik verir. Böyle durumlarda ya ince bir kanülle liposuction yapılarak aşırı kabarıklıklar giderilir ya da cerrahi olarak bir miktar cilt ve cilt altı yağ dokusu çıkarılmak suretiyle normal görünüm sağlanır. Bu işlemde dikiş izi küçük dudaklarla büyük dudaklar arasında kalacak şekilde kesi planlanır ki mayo ya da iç çamaşırının dışında kalan bir iz olmasın. Büyük dudakların aşırı kabarık olduğu durumlarda hele de kişi şişman yapıda birisi ise Venüs tepesi (pubis) bölgesinin de normalden çok fazla kabarık olduğunu görebiliriz. Bu durum da, estetik, fonksiyonel ve psiko-sosyal bazı sorunlara neden olabilir. Orta ve hafif derecedeki fazlalıkları liposuction ile halletmek mümkün iken aşırı fazlalıklarda cerrahi olarak fazla deri ve yağ dokusunu çıkarmak gerekir. Bazen de büyük dudaklar olması gerekenden daha hacimsiz hatta çökük olabilir. Bu gibi durumlarda ise tam tersi cilt altına yapılacak yağ dolgusu (lipofilling) ile büyük dudakların normal kabarıklığı sağlanmaya çalışılır.
Sık olarak karşılaşılan diğer bir problem ise vajenin ileri derecede gevşemesi ve bollaşmasıdır. Bu, normal doğum yapmış birçok kadında doğum esnasında gerilen ve genişleyen dokuların doğum sonrasında normale dönememesine bağlıdır. Mükerrer doğumlar ve yaşın ilerlemesi bu problemi artırıcı rol oynar. Böyle durumlarda hem estetik görünümü düzeltmek ve hem de ilişki hazzını artırma amacıyla vajina estetiği (vajina daraltma) operasyonları yapılır. Vajen daraltma operasyonunda fazla olan bir miktar doku çıkarılır ve gevşeyen kas dokusu birbirine dikilerek daraltma gerçekleştirilir. Normal doğum sırasında görülebilen doğum yırtıklarının veya doğumu kolaylaştırmak amacıyla yapılan kesinin (epizyotomi) düzgün onarılamaması ya da onarım sonrası enfeksiyon, yara ayrışması vs. gibi komplikasyonların görülmesi sonucunda vajen girişinde hem estetik görünüm bozukluğu ve hem de bollaşma ortaya çıkabilir. Bu da yapılacak bir vajinoplasti (vajen estetiği – vajen daraltma estetiği) operasyonu ile cerrahi olarak düzeltilebilir.
Halk arasında kızlık zarı diye bilinen ve bazı toplumlarda bakireliğin kanıtı olarak kabul edilen hymen zarı aslında vajen ve anüs gelişimi sırasında ortaya çıkan, delikli zar şeklinde bir kalıntı yapıdır. Bazı kişilerde doğuştan yok olabileceği gibi üzerinde bulunan deliklerden birinin genişliği ve elastikiyeti yırtılma ve kanama olmaksızın cinsel ilişkiye izin verecek şekilde de olabilir. Ayrıca ilk ilişki sırasında yırtıldığı halde kanamayabilir de. Hymen, ilişki dışında bisiklete binme, ata binme ve bazı jimnastik hareketlerine bağlı olarak ya da bazı kazai nedenlere bağlı olarak da yırtılabilir. Bu gibi durumlarda hymenoplasti (kızlık zarı dikimi - onarımı) dediğimiz operasyonla onarım imkânı vardır.
Genital estetik ameliyatlar tercihen adet(regl) bittikten birkaç gün sonra yapılmalıdır. Genital estetik (Vajina Estetiği) operasyonları lokal anestezi veya genel anestezi altında ve ameliyathane şartlarında gerçekleştirilir. Eriyebilen dikişler kullanıldıysa dikiş alma problemi yoktur. Eğer erimeyen dikişler kullanıldıysa yapılan ameliyata göre bu dikişler 7-14. günler arasında alınırlar.
Girişim sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar
Genital estetik (Vajina Estetiği) ameliyatlarından sonra genellikle 5-7 gün süreyle antibiyotik tedavisi uygulanır. O bölgenin hijyenine dikkat etmek önemlidir. Birkaç gün süren minimal ağrılar olabilir ve bunlar ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilebilir. Minimal sızıntı şeklindeki kanamlar önemli değildir, geçene kadar hijyenik pedler kullanılmalıdır. Tuvaletten sonra antiseptikle ıslatılmış steril gazlı bezlerle önden arkaya doğru silinerek temizlik yapılır ve arkasından antibiyotikli pomatlar sürülebilir. Genital estetik (Vajina Estetiği) operasyonlarından sonra günlük hayat fazlaca etkilenmemekle birlikte fazla ağır kaldırmak ve tuvalet sırasında aşırı ıkınma ve kabız kalmaktan olabildiğince kaçınılmalıdır. Ata binme, bisiklete binme ve bazı tehlikeli sporlar yapmaktan, sauna, havuz ve solaryuma girmekten ve de cinsel ilişkiden doktorun önereceği süre kadar kaçınmalıdır.
Muhtemel komplikasyonlar ve istenmeyen sonuçlar
Genital estetik (Vajina Estetiği) operasyonlarında, Estetik ve Plastik Cerrahi kurallarına, asepsi-antisepsi kurallarına ve ameliyat sonrası bakım ve hijyen kurallarına ve de doktorun tavsiyelerine uyulduğu taktirde, genellikle tatminkar sonuçlar alınır. Nadiren komplikasyonlar gözükür. Görülebilen başlıca komplikasyonlar; kanama, enfeksiyon, dikiş açılması ve alerjik reaksiyon gibi olasılıklardır. Bir diğer olasılık ise sonucun estetik ve fonksiyonel açıdan doyurucu olmaması durumudur. Sözünü ettiğimiz bu problemlerle karşılaşma olasılığı çok düşüktür ve genel cerrahi prensipleri dahilinde hepsinin tedavisi mümkündür.