ENGELLİ BİREYLERİN DE DİŞ TEDAVİLERİ İHMAL EDİLMEMELİ
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin yöneticileri, Diş Hekimi Metin Ayan’ın düzenlediği ‘engelli bireylerde diş problemleri ve tedavileri’ seminerde bir araya geldi.
Esteticare Tıp Merkezi ve MOYAD (Mina Otizmle Yaşam Derneği) işbirliğinde düzenlenen ‘engelli bireylerde diş problemleri ve tedavileri’ seminerinde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi yöneticileri ve eğitimcileri bir araya geldi. Özel eğitimcilerin yoğun ilgi gösterdiği seminerde Diş Hekimi Metin Ayan verdiği bilgilerle yetkilileri aydınlattı. Ağız ve diş sağlığı konusunda normal bir birey ile engelli bireyin bir değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizen Ayan, “Engelli bireylerin ağız ve diş sağlığı tedavilerinde uzmanlaşmak ve tecrübe çok önemlidir. Engelli bireylerde sedasyon ve genel anestezi yöntemleriyle her türlü diş tedavisini rahatlıkla yapmak mümkündür. Sedasyon yönteminde hasta ilaçla uyutulur. Hasta solunum gibi hayati fonksiyonlarını kendi kendine yapar. Hapşırır, öksürür, ellerini hareket ettirebilir. Genel anestezide ise hasta ameliyat edilecek şekilde uyutulur. Solunumu anestezi cihazıyla sağlanır. Ben genellikle birinci yöntemi tercih ediyorum. Çünkü hasta çok kısa sürede uyuyup, kısa sürede uyandırılabiliyor. Uyandıktan dakikalar sonra yürüyerek klinikten çıkıyor. Ayrıca engelli bireyin yakınları hastamız uyuyana kadar yanında refakat edebiliyor. Bu süreçte engelli kişi huzursuz olmuyor. Odasında da ayıldığı için arada geçen zaman farkından da etkilenmemiş oluyor” dedi.
Türkiye’de engelli diş hekimliği alanında uzmanlaşmış ve bu yöntemle ciddi bir biçimde çalışan çok az diş hekiminin bulunduğunun önemine dikkat çeken Ayan, sedasyon yönteminin engelli bireylerin aileleri tarafından bilinir hale gelmesini ve bu konuya eğilen diş hekimi sayısının artmasını arzuladıklarını söyledi.