Dişleri koruyan ve güvende tutan sağlıklı dişeti; açık pembe renklidir. Mat, yüzeyi portakal kabuğu gibi pütürlü ve sert kıvamlıdır. Diş etinin sağlığını korumak başlı başına kişinin kendisindedir. Ağız ve diş sağlığı için gerekli ağız bakım işlemleri olan; düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, gargara gündelik hayatın vazgeçilmez parçası olmalıdır.
Diş eti hastalığının genel nedenleri arasında; genetik faktörler, sigara, diş diziminin çapraşık olması, ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenlerin yanlış ve/veya eksik yapılması ya da hiç yapılmaması, ilaç kullanımı, hormonal değişiklikler, kötü beslenme, kötü yapılmış kron ve köprüler sayılabilir.
Diş etlerinde en yaygın görülen enfeksiyon gingivitis olmakla birlikte; aynı zamanda en hafif halidir. Ancak ciddi bir rahatsızlık olduğu unutulmamalıdır. Çünkü diş eti iltihabı (gingivitis) tedavi edilmezse; ”periodontitis” denilen ve çene kemiğinde erimelere neden olan diş eti hastalığına dönüşecektir.
Gingivitis her zaman ağrılı olmadığı için de fark edilmesi zaman alabilir. Gingivitis hastalığındaki belirtiler; diş etinde kızarıklık - şişlik, ağız ve diş temizliği esnasında kanama, diş eti üzerinde beyaz lekelenmelerdir. Gingivitis dişlerde plak oluşumuna ve dolayısıyla ağız hijyeni açısından da kötü kokuya da neden olabilmektedir.
Dişeti hastalığı olan gingivitisin erken döneminde tedavisi için, dişler üzerindeki plak ve diş taşının uzaklaştırılması ile başlanılır. Bu dönem içerisinde hekimin önereceği şekilde kişi de etkin ağız - diş bakımı ve temizliğini gerçekleştirmelidir. Tüm bu basit işlemler dişetinde iltihaba neden olan bakterilerin uzaklaştırılmasını sağlayacaktır.
Bebeklik döneminde başlayıp düzenli olarak diş hekimi kontrolünü aksatmamak ve yılda en az iki kez olmak üzere devam etmek büyük önem taşımaktadır. Ancak bu sayede ciddi diş ve dişeti hastalıkları erken dönemde teşhis edilebilir ve neden olduğu olumsuz durumların önüne geçilip kolaylıkla tedavi edilebilir. Kontrollerin yanı sıra bireyin tüm yaşamı boyunca sağlıklı bir ağız-diş sağlığına sahip olabilmesi için, hekimi ile iş birliği yaparak ağız diş bakımına özen göstermeli, ağız bakımını öğretildiği şekilde doğru ve sürekli olarak uygulaması da önem arz eder.