Diş sıkma sorunu genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketleriyle kendini gösteren dişlerin fonksiyonel davranışı dışında bir eylemdir. Genellikle temelinde yoğun stres ya da depresyon yatar. Bir diğer adı bruksizm olan diş sıkma ve gıcırdatma önlem alınmadığı takdirde kronik davranış modeline dönüşebilir. Öyle ki gün içerisinde kişi farkında olmadan yoğun stres anında da bu davranışı sergileyebilir.
Günümüzün sağlık problemlerinden biri haline gelen diş sıkma sorunu beraberinde çene ekleminde şiddetli ağrılar ve fonksiyon bozuklukları, dişlerde aşınma, diş hassasiyeti, diş eti çekilmesi, diş köklerinde iltihaplanmalar, dişlerin aralanması ve sallanması, dişin kırılarak kaybedilmesi vb.’de getirir. Belirtiler diş gıcırdatmasının başlangıcından itibaren görülmeyebilir hatta kişi gerçekleştirdiği normal dışı eylemin farkında bile değildir. Zamanla kişinin ağrı ile başlayan semptomları teker teker karşılaşabileceği sorunlar olarak gün yüzüne çıkmaya başlar.
Bruksizm tedavisindeki temel amaç; dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve her gün şiddetlenerek artan ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan gece plağı, diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucuları olan bu plaklar çoğunlukla tek başlarına yeterli olmayabilmektedir. Yoğun stres kaynağı ortadan kaldırılmadığı ya da kişinin kendince çözemediği bu tip stres durumlarında alanında uzman olan kişilerden destek almak gerekir. Çene ekleminde bruksizme bağlı her açıp kapamada ses durumu ve ağrı varsa; ek bir tedavi alternatifi çiğneme kaslarına botoks uygulanmasıdır. Yaşanan sorun ağız kapanma sorunlarına kadar ulaştıysa çene ekleminde cerrahi prosedürlerin planlanması çözüm olacaktır.