Toplumun azımsanamayacak çoğunluğunun başı vücutlarında belirli bölgelere almış oldukları kiloları ile dertte. Özellikle Türk insanı için bölgesel alınan yağlar, fazla kilolardan daha çok sorun teşkil ediyor. Bölgesel yağ stoklanmalarında ne spor ne de diyet bir yerden sonra tek başına hiçbir işe yaramıyor. Çünkü vücudumuzda yağ stoklanması yaşıyorsak belli bölgeler oldukça sıkıntılıdır. Bu nedenle bölgesel yağlanma konusunda uzman desteği mutlaka gerekmektedir.
Bugün ele alacağımız bir konu Lazer Lipoliz; bahsetmiş olduğum bölgesel yağların yok edilmesinde tercih edilen yöntemlerden biridir.
Lazer lipoliz uygulamasında ana prensip , esas olarak lazer ışığı ile doğrudan yağ hücresinin zarının patlatılmasıdır. Vücut şekillendirme yöntemleri arasında yerini alan bir yöntem olarak karşımıza çıkan lazer lipoliz Dünya’da 5-6 yıldır uygulamaktadır. Lazer Lipo yöntemi olarak da bilinen yöntemde lazer enerjisinin yağ dokusu içerisine bir fiberoptik aracılığıyla gönderilip; parçalanması ve hasarlanması esasına dayanır. Sadece cilt altında biriken yağı yok etmekle kalmaz aynı zamanda ciltteki kollajen üretimini artırarak cildin daha gergin ve genç görünmesini de sağlar.
Lazer lipoliz yönteminde lazer enerjisi ile yağ hücreleri parçalanarak dağılıyor, tabi bu sırada alt deriyi de etkileyen lazer enerjisinin kollajen ve elastik liflerin üretimini tetikleyerek doku kalitesini arttırdığı klinik olarak da onaylanmıştır.
Lazer lipoliz için uygun aday olunup olunmadığı oldukça önemlidir. Uygulama yapılacak hastanın kalp, şeker, tansiyon gibi rahatsızlıklarının olup olmadığı araştırılır ve genel sağlık durumu hakkında da fikir edinilmelidir.
Vücut hatlarındaki orantısız çıkıntıları gidermek amacıyla, belli bölgelerde toplanan yağların vakumla ve özel metal kanüller kullanılarak vücuttan emilerek uzaklaştırılması işlemi de bir diğer yöntem olarak da tercih edilmektedir. Bu yöntemin adı ise liposuction dur.
Liposuction uygulanacak bölgenin uygun noktalarından yapılan 3-5 mm'lik kesilerden yağ dokusu içerisine sokulan ve özel bir hortum aracılığı ile vakum cihazına bağlı özel metal kanüllerin ileri- geri hareketleriyle yağ dokuları bölgeden uzaklaştırılır. 2 ile 5 mm çaplarında olan bu kanüllerin uçları künt olup, uç yanlarında bulunan deliklerden yağlar alınır. Amaç söz konusu bölgelerdeki aşırı birikim yapan yağ dokularının yapmış olduğu çıkıntıları yok ederek vücut hatlarını orantılı yani estetik bir görünüme kavuşturmaktır. Liposuction işlemi vakum cihazı kullanmaksızın büyük enjektörler ile, pistonlarına uygulanan stoperler aracılığıyla oluşturulan vakum sayesinde elle de yapılabilir. İşleme başlamadan önce yağ dokusu içerisine özel bir solüsyon enjekte edilir. Bu sayede kanama olmaksızın ve daha kolay liposuction yapılabilmektedir. İçerdiği lokal anestezik madde nedeniyle girişim sonrası erken dönemde ve girişim sırasında oluşacak ağrı engellenmektedir. Bu yöntem “ıslak teknik” ya da “tümesan tekniği” olarak adlandırılmaktadır. Önceleri uygulanan kuru teknik artık günümüzde tamamen terk edilmiştir. Ultrasonik titreşimler ile önce yağların yumuşatılıp daha sonra liposuction işleminin yapıldığı “ultrasonik liposuction” adı verilen bir yöntem de mevcuttur. Ancak bu yöntemin gerekliliği konusu bizzat kullanıcıları tarafından tartışılmakta ve giderek daha az kullandıkları kendileri tarafından da ifade edilmektedir.
Liposuction ameliyatı eğer tek ve küçük alanlarda yapılacaksa lokal anestezi, çok ve geniş alanlarda yapılacaksa genel anestezi altında gerçekleştirilir. Operasyon süresi yapılacak alanın sayısına ve genişliğine bağlı olarak 1 ile 4 saat arasında değişir.
Liposuction ile lazer lipoliz uygulamalarını kombine edilerek tek seansta bölgesel inatçı yağlara karşı tatminkar sonuçlar alabilmek mümkün. Burada hastanın doğru seçimi oldukça önemlidir. Kombine estetik uygulama ileri düzeyde yağ birikimi olan ve ya tüm vücut problemi olan kişilerde uygundur. Uygulama genel anestezi ve ya lokal anestezide yapılır. Operasyon 2-5 saat sürebilir. Uygulamada küçük kesiler ile içeri serum verilir bu sayede yağ dokuları şişirilir. Lazer lipo yöntemi ile yağlar kırılır ve vakum yöntemi ile kırılan yağlar alınır. Bu işlem de dokulara zarar verilmediği gibi oldukça iyi sonuçlar elde edilmektedir.