Kadın göğsü zamanla estetik görünümünü, sıkılığını ve dinamik şeklini kaybeder. Yaşlanma, aşırı kilo alıp vermeler, gebelik ve emzirme, genetik yapı ve yer çekimi gibi etmenler sonucunda memelerde sarkmalar ortaya çıkması doğal bir sonuçtur. Kadın kendisinde yaşadığı bu değişimin farkındadır. Birçok kadın için sarkık göğüsler endişe kaynağıdır. Memelerde oluşabilecek her türlü şekil bozukluğu gibi memelerin sarkması da kişinin psikolojisi üzerine baskı oluşturabilir, hem cinsel ve hem de sosyal yaşamını olumsuz etkileyebilir.
Kadın vücudunda, kadınlığın simgesi halinde olan; memelerin büyütülmesi, küçültülmesi gibi problemlerin yanında bir de, dikleştirilmesi diye bir işlem vardır ki; buda meme büyüklüğünden memnun fakat sarkık göğüslere sahip olan kadınlarda, daha estetik, sarkıklığı giderilmiş ve sıkılaştırılmış göğüsler için gerçekleştirilen bir operasyondur. Değişiminin farkında olan kadın böylesi bir operasyon için hala kafasında soru işaretleri taşıyorsa; uygun bir aday olup olmadığını kalem testi yaparak netleştirebilir. Meme altına konulan kalem eğer ki düşüyorsa sarkıklık yoktur. Eğer ki kalem yerleştirdiğiniz yerde kalıyorsa meme dikleştirme operasyonuna ihtiyacınız kesinlikle vardır.
Meme sarkmalarında meme dokusu hacmi normal olabileceği gibi normalden küçük de olabilir. Eğer hacim normal ise ve yalnızca sarkma söz konusu ise Mastopeksi dediğimiz meme dikleştirme operasyonuna ihtiyaç vardır. Sarkma ile birlikte memelerin içi boşalmışsa, hacimsel küçülme de mevcut ise o zaman büyütme ile birlikte dikleştirme işlemi gerekir. Bu durumlarda slikon protezlerle büyütme yapılırken aynı zamanda dikleştirme de yapılmalıdır. Meme protezleri ile sarkıklığı gidermek tek başına mümkün değildir. Meme protezlerinin tek amacının memeyi büyütmek olduğu unutulmamalıdır! Eğer göğüsler büyükse meme küçültme ile birlikte meme dikleştirme yapılabilir.
Mastopeksi dediğimiz meme dikleştirme operasyonlarının belli bir yaş aralığı yoktur. Ellili - altmışlı yaşlarda zamana ve farklı dış etmenlere bağlı görülebildiği gibi; evlenmeden önce genç kızlarda dahi genetik faktörlere bağlı olarak meme sarkıklığı görülebilir. Ameliyat kararı verildikten sonra meme dikleştirme operasyonu için yapılacak test ve tahlillerde sıkıntı olmadığı sürece her iki yaş grubu içinde meme sarkıklığını, meme dikleştirme yöntemi ile düzeltmede bir sakınca yoktur.