Covid-19 Hakkında Bilgilendirme
İncele
RANDEVU İSTE
Yeni randevu talebi
Alttaki alanları doldurun ve gönder butonuna basın. Randevu talebiniz ile ilgili en kısa sürede size ulaşacağız.
Aydınlatma ve Rıza Metni - Kullanım Koşullarını okudum, anladım ve kabul ediyorum.

Ağız Kokusu Deyip Geçmeyin


Ağız kokusu her dönemde başa bela bir sıkıntıdır. Günümüzde, medeni toplumlarda dahil olmak üzere oldukça yaygın görülen bir sıkıntı olan ağız kokusu, kişi için aynı zamanda sosyal bir incinme sebebi olup beraberinde psikolojik problemleri de getirmektedir. Ağızı kokan kişi bunun farkına varmayabilir. Çevresindeki eş, çocuk, çalışma arkadaşları durumun farkında olur ki hatta yoğun koku problemi olan kişilerin odalarına ve/veya yakınına girilemez bile. Burada durum uygun bir dille kişiye izah edilmelidir.


Ağız kokusunun sosyal yönü çok önemli. Aile içi huzursuzluklara, boşanmalara, toplumdan dışlanmaya, hatta işten atılmalara kadar gidebilir. Ağız kokusu kişinin kendi günlük süreçlerini etkiler, toplumsal uzaklaşma ve soyutlama ile kişi kendini psikolojik rahatsızlıklara kadar sürükleyebilir.


Ağız kokusu sorunu yaşayan insanların çoğunda kokunun temeli bir hastalığa dayanır. Kişi kendisi ve/veya bir başkasının ikazı ile kokuyu fark ettiğinde ilk olarak diş hekiminin kapısını çalmalıdır. Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içindeki eskimiş köprü ve diş protezleri zamanla gıda birikmesine yol açacağından yine kötü kokulara sebep olabilir. Ağız kokusu ile mücadelede; dişler, diş etleri ve ağız içi hijyen ilk aşamadır. Ağız hijyeni muahfaza edilmek kaydıyla; tükürük salgısı ağız kokusu ile savaşmanın en güçlü diğer bir yoludur. Tükürük içinde yemek parçacıklarını yerinden söküp mideye gönderecek güçlü enzimler, güçlü bakteri öldürücü antibiyotikler vardır. Şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgınızı artırarak ağız temizliğinize de takviye destek sağlar. Bol su tüketimi, uygun içecek ve yiyeceklerde tarçın kullanımı ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtır.


Ağız kokusuna diş ve diş etlerinin yanı sıra vücuttaki herhangi bir hastalık da neden olabilmektedir. Ağız kokusu; sinüs, bademcik ve akciğer kaynaklı enfeksiyonların, şeker hastalığının, böbrek ve karaciğer yetmezliğinin, metabolizma bozukluklarının habercisi olabilir. Beraberinde çok ciddi rahatsızlıkların habercisi olduğunu unutmayın. Ağız kokusu deyip geçmeyin.

 


Yayınlanma: 14/09/2015

Bu sayfadaki bilgiler size yeteri kadar yararlı oldu mu?
0541 241 94 90