Covid-19 Hakkında Bilgilendirme
İncele
RANDEVU İSTE
Yeni randevu talebi
Alttaki alanları doldurun ve gönder butonuna basın. Randevu talebiniz ile ilgili en kısa sürede size ulaşacağız.
Aydınlatma ve Rıza Metni - Kullanım Koşullarını okudum, anladım ve kabul ediyorum.

Çocuklarda Erken Dönem Diş Çürükleri


Çocuklarda süt dişleri çiğneme ve sindirimde önemli rol oynarken; çocuğun gelişimine de katkı sağlar.  Aynı zamanda süt dişleri arkadan gelecek kalıcı – daimi dişler için yer koruyucu görevde üstlenir. Süt dişlerinin sağlığı, arkadan gelecek daimi dişlerin sağlığı için önem taşır. Erken dönem diş çürükleri dediğimiz şey; 6 yaş öncesi çocuklarda çürümeye bağlı süt dişinde dolgu bulunması ya da diş kaybı yaşanması durumudur. 12 ay gibi çok erken dönemde bile ne yazık ki diş çürüğü ile karşılaşabilmekteyiz.

 

6- 14 yaş arası dönemde çocukların yeme içme alışkanlıkları ve diş bakımı konusunda yeterli özeni göstermemeleri/ gösterememeleri aslında tehlikeli bir durumdur. Çünkü bu yaş aralığındaki çocukların ağızlarında hem süt dişi hem de ömür boyu kullanılacak kalıcı dişleri vardır. Mix dentisyon döneminde (karışık dişlenme, daimi ve süt dişinin bir arada olması durumu) hangisi süt dişi hangisi daimi diş karıştırılır. Daimi dişteki çürük süt dişi zannedilip önemsenmezse daimi diş kaybı yaşanır. Çok erken yaştaki diş çürüklerinin tedavisine geç kalınması, tedavi edilse bile çürümenin ilerlemesi devam edebilir, kayıplar yaşanabilir.

 

Erken dönem diş çürüğü yaşayan çocuğun yaşam kalitesi yaşıtlarına göre daha düşüktür. Yaşadığı ağrıya bağlı beslenme bozukluğu, kilo kaybı ve tüm bunların devamında gelişim bozukluğu baş gösterir. Bu çocuklarda ortodontik sorun ve konuşma bozukluğu görülebilmesi de ihtimal dahilindedir.

 

Ebeveynler; ilk süt dişlerinin sürmesi ile birlikte çocuğun diş sağlığına yönelik önlemlere başlamalıdır. Bahsettiğimiz bu önlemlerin aslında uygulanabilmesi oldukça basittir. Bebeğin ilk dişleri yumuşak bir tülbentle temizlenmelidir.  1 yaş ile birlikte bebeğin ilk diş hekimi kontrolü başlamalı ve 6 ayda bir devam eden kontroller olmalıdır. 18 -24 ay ile birlikte çocuğun dişleri fırçalanmalı, bebeğin görsel algı gelişimi için ebeveyn çocuğunun önünde dişlerini fırçalamalıdır. 3 yaş öncesinde bebek için kullanılacak diş macunu flor içermemelidir. 3 yaştan sonra florlu diş macunlarına başlanabilir. Hatta yine bu yaştan sonra uzman diş hekimi gözetiminde flor uygulaması yapılarak dişler koruma altına alınabilir. Çocuklarda en az 6 ayda bir yeni çürük kontrolü varsa tespit edilenler tedavi edilmeli; çürük yoksa da koruyucu önlem olarak flor uygulanması yapılmalıdır.


Yayınlanma: 08/10/2016

Bu sayfadaki bilgiler size yeteri kadar yararlı oldu mu?
0541 241 94 90