Günlük ağız ve diş temizliği rutin düzen içerisinde yapılmadığı takdirde, dişlerin üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteri ürettir. Bu birikintilere bakteri plağı adını veriyoruz. Diş yüzeyinde biriken bakteri plağı diş çürükleri ile diş eti iltihaplanmasına sebebiyet verir. Bakteri plağı kaldırılmaz ise diş taşı veya tartar olarak isimlendirdiğimiz birikintilere dönüşür. Plakta oluşan bakteriler tarafında üretilen zararlı maddeler dişeti destek dokularını yıkar, periodontal ceplerde daha fazla bakteri plağı birikerek dişeti cepleri gittikçe derinleşir. Tedavi edilmezse; dişlerin kemik desteği kaybolarak dişlerde sallama ve kayıplar yaşanmaya başlanır.
Diş eti hastalıkları için tek sebep bakteri plağı değildir, elbette. Genetik faktörler, sigara kullanımı, şeker hastalığı, farklı bir hastalığın tedavisi için ilaç kullanımı, hormonal değişiklikler, stres, kötü beslenme ve uyumsuz yapılmış protezler dişeti hastalıklarının başlıca sebepleri arasında sayılabilir.
Sağlıksız diş etinde kanama görülür. Dişlerinizi fırçalarken veya gündelik hayatta yaşanan dişeti kanamalarını önemseyin. Ağızda sürekli bir kötü koku ve kötü tat hissi var ise takibinizi bırakmayın. Dişetlerinde şişmeler, kızarmalar, farklı renk değişiklikleri, çekilmeler ve açığa çıkan kök yüzeylerinde oluşan hassasiyet; ileri düzeyde dişeti kenarları ile dişler arasında diş taşlarına bağlı olarak oluşan siyah alanlar fark edildiyse, dişetinden iltihap geliyorsa, dişlerde sallanmalar ve dişler arasında açılmalar görülüyorsa vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır.
Tüm bu sıkıntıların yaşanmaması, öncelikli tedbirlerin alınması, en önemlisi dişlerinizle birlikte uzun süre yaşamak istiyorsanız; günde 2 kere dişlerin fırçalanması, diş ipi ve ağız gargarasının kullanımına özen gösterilmelidir. Diş hekimine 6 ayda bir düzenli gidilerek kontrollerin yaptırılması ise; son derece önemlidir.