Çene Cerrahisi
Dişler ve çene kemiği ile ilgili rahatsızlıkların tespit edilmesi ile bunların cerrahi tedavisinin (genel anestezi, lokal anestezi, sedasyon anestezi) ameliyathane ortamında gerçekleştirilmesidir.
Hem yumuşak doku (yanak, dil, dudak, damak, kaslar vs ) hem de sert dokularda (diş, kemikler) kistik –tümoral yapıların tedavilerinin yanında; diş ve çene kırıkları, gömük kalmış dişlerin çıkarılması (20 yaş dişleri), çene eklemi hastalıkları, çene ve yüz deformitelerinin düzeltilmesi gibi işlemler çene cerrahisinin çalışma alanlarıdır.
20 Yaş Dişleri ve Çekimi
Yirmi yaş dişleri halk arasında yirmilik diş olarak da bilinen çenenin her iki tarafının sonunda bulunan ve en son süren büyük azı dişleridir. Bu büyük azılar bayanlarda 20-22 yaşlarında, erkeklerde ise 21 – 23 yaşlarında sürerler. 20 yaş dişleri gömülü kalma olasılığı en fazla olan dişlerdir. Gömülü yirmi yaş dişlerinin problem olmasının nedeni; genetik olarak bu dişe ihtiyaç kalmaması ve anatomik olarak ilk insanlara göre gittikçe çenelerimizin artık küçülmesidir. İnsanoğlunun çene yapısı küçüldükçe kendine yer bulamayan 20 yaş dişleri diğer dişler gibi çıkamayıp dişetinde yarı gömülü ya da tam gömülü olarak kalmaktadır.
Gömülü dişler kendine yer bulamadığı için öndeki dişleri iter ve bir baskı uygular. Bu baskı çoğunlukla ağrı olarak hissedilir. Gömülü dişler diş diziliminde çapraşıklığa da neden olmaktadır.
Bazı kişilerde ise 20 yaş dişleri tamamen çıkabilmektedir ancak çok geride olmaları nedeniyle tam fırçalama sağlanamadığı için problem de olabilmektedir. Çıkan 20’lik dişin dişetinin normal anatomik yapıya sahip olmaması, fırçalanma zorluğu sebepleri kolayca iltihaplanabilmesine ve dişin çürümesine neden olabilmektedir.
Tam gömülü yirmilik dişler öndeki dişe baskı yaparak ağrıya sebep olabilir veya içte çürüyerek çene kemiği yapısına zarar verebilir. Bu nedenle röntgen ile takip edilmesinde fayda vardır.
Yarı gömülü yirmilik dişler yine öndeki dişe baskı yaparak çıkmaya çalışır ve ağrıya sebebiyet verir. Üzerindeki dişetine zamanla girecek yiyecek parçaları, tam ağız hijyeni sağlanamadığında bakteri üreterek iltihaplanır. İltihaplanma ağrı, şişlik ve abse oluşturur. Ayrıca meydana gelen iltihap , vücudun zayıf bir anında kana karışıp ; kalp , böbrek , beyin , eklemler gibi hayati organlara yerleşebilir ve hayati tehlike yaratabilir. Yarı gömülü 20 yaş dişleri çürüme için uygun ortama sahip dişlerdir.
20 yaş dişinin iltihaplanması durumda antibiyotik tedavisi başlanır. Antibiyotik tedavisi sonrasında bu dişlerde genellikle iltihap tamamen iyileşmemektedir. Tedavi sonrasında iltihabın aktif halindeki şikayetlerin hafiflemesine - geçmesine aldanarak dişin çekilmesinden vazgeçilmemelidir. Cerrahi bir işlemle bu dişler çekilmelidir.