Estetik diş hekimliği tedavilerin amacı her şeyden önce kusursuz bir gülümseme yakalamaktır. Estetik gülüş, sadece düzgün ve beyaz dişler ile sağlanmaz, onları tamamlayıcı dişetlerinin varlığı da önemlidir. Dişler gerek beyazlığı gerekse dizilimi ile mükemmel görünüyor olmasına rağmen diş eti düzensizlikleriyle gülüşün ahengini bozabilir. Göze güzel ve alımlı gelen, temiz ve uyumlu hoş bir gülümseme elde edebilmek için yapılacak ilk iş dişler ile diş eti arasındaki uyumun sağlanmasıdır. Bu amaçla diş etinde yapılacak estetik çalışmalara pembe estetik- diş eti estetiği adı verilir.
Sağlıklı diş eti; açık pembe renkli, dişe ve kemiğe sıkı bir şekilde yapışan, portakal kabuğuna benzeyen parlak ve pütürlü bir görünümdedir. Yapılacak iyi bir klinik muayene sonrasında tedavi sürecindeki işlemler belirlenmeli ve hastanın istek – beklentileri doğrultusunda tedavi programlaması yapılmalıdır. Bunlar belli bir sıra ile takip edilip tamamlanacak işlemlerden oluşacaktır.
Diş etinde kanamalar varsa, bu sağlıksız diş etine işarettir. Öncelikle şiş, kızarık halde olan ve kanayan diş eti varlığında dişetlerinin tedavi edilmesi gerekir. Bunun içinde mevcut sorunun durumuna göre diş taşlarının temizlenmesi, diş eti küretajı gibi farklı tedavilerin uygulanması gerekebilir. Diş eti büyümesi varsa, derin diş ceplerindeki fazla diş eti çıkarılarak istenilen fizyolojik form sağlanabilir.
Gülümseme anında fazla görünen ya da asimetrik yapılı dişetleri de güzel gülüşü olumsuz etkiler. Bu durumda dişetleri şekillendirilebilir ya da mevcut tabloya göre dişetlerinin küçültülmesi gerekebilir.
Dişlerde fazla doku kaybı söz konusu ve mevcut çürüğün diş eti altına uzanması durumunda dişlerde korun boyu uzatılarak, fazla diş eti dokusu çıkarılır ve kemik yeniden şekillendirilebilir. Yapılan bu tedavi ile dişlere daha uzun bir görünüm verilir.
Diş etindeki sağlıklı ve simetrik görüntü sağlandıktan sonra, diş dizilimi ve rengi de mükemmel ise; kusursuz denilecek bir gülümseme sağlanmış olunur.