Bu sayfa bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Bu tedavi merkezimizde uygulanmamaktadır!
Hamilelerde Diş Tedavileri
Çocuğun sağlıklı dişlere sahip olmasında en büyük görev yine anne adayınındır. Hamilelik süresinde ağız ve diş sağlığı içinde doğru beslenme önemlidir. Diğer bir taraftan da diş ve diş eti hastalıklarına karşı düzenli diş hekimi kontrolü alışkanlığı edinilmelidir.
Hamilelik sürecinde tükürükteki asit miktarı artış gösterir. Bu da dişleri çürümeye meyilli hale getirebilir. İlk aylarda yaşanan kusmalarla birlikte ağız hijyenine de dikkat edilmezse diş ve diş eti hastalıkları ile karşılaşmak kaçınılmazdır.
Diş fırçalama sırasında yaşanan diş eti kanamalarında anne adaylarını dişlerini fırçalamaktan kaçınabilirler. Bu da dişler üzerinde daha fazla bakteri birikmesine, beraberinde dişeti şişkinleri, kızarıklığı, hassasiyeti ve kanamalara neden olur.
Buna hamilelik gingivitisi denir. Ağız bakımı iyi olmayan ve diş etlerinde iltihap olan anne adaylarının dişetlerinde hamilelik tümörü gelişme riski de vardır. Bu bir tür iltihaba bağlı diş eti büyümesidir; doğum sonrasında da kendiliğinden genellikle geçmektedir. Yine de bu süreçte diş hekimi kontrolünde olmakta fayda vardır.
Kontrol amaçlı olarak gebelik sürecinde diş hekim takibinde olmak gerekir. Bu süreçte ağız ve diş temizliğini aksatılmamalıdır. Dişler en az günde 2 kere fırçalanmalı, mümkünse her yemekten sonra fırçalamak daha iyi olacaktır. Diş aralarının diş ipi ile temizlenmesi gereklidir. Diş hekimi önermediği sürece ağız gargarası ise gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Bu sayfadaki bilgiler size yeteri kadar yararlı oldu mu?
Güncelleme: 14/09/2015