Covid-19 Hakkında Bilgilendirme
İncele
RANDEVU İSTE
Yeni randevu talebi
Alttaki alanları doldurun ve gönder butonuna basın. Randevu talebiniz ile ilgili en kısa sürede size ulaşacağız.
Aydınlatma ve Rıza Metni - Kullanım Koşullarını okudum, anladım ve kabul ediyorum.

Karın Estetiği (Karın Germe)


Karın germe ya da abdominoplasti olarak da adlandırılan karın estetiği operasyonu, karın bölgesinde ortaya çıkan şekil bozukluklarının giderilmesi amacıyla yapılan bir estetik cerrahi girişimdir.
 
Kimler adaydır?
Karın bölgesinde bombelik, yayvanlaşma, karın derisinde bollaşma, çatlaklar ve sarkma ve de deri altında fazla yağ birikintileri gözüken kişiler bu ameliyatlar için aday kişilerdir. Genellikle bir veya birden fazla kez doğum yapmış ya da ikiz gebelik geçirmiş, gebelik esnasında aşırı kilo almış bayanlarda ve gebelik yaşamadığı halde aşırı kilo alıp veren bayanlar ve baylarda bu saydığımız karın görüntüsü değişiklikleri çoğunlukla rastladığımız bulgulardır. Bu bulgular vücudun genel görüntüsünü ve estetiğini bozarak kişide psiko-sosyal sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Yapılacak başarılı bir karın estetiği operasyonu tüm bu sorunları ortadan kaldırır, kişinin kendine güvenini ve motivasyonunu arttırır.
 
Nasıl yapılır?
Karın estetiği ameliyatı iki şekilde yapılır.
1.    Tam karın germe: Burada karın duvarının alt kıvrımı hizasında yatay şekilde seyreden ve leğen kemiklerinin üst-ön çıkıntılarına kadar uzanan bir kesi yapılır. Karın derisi karın kaslarından karın üst bölümüne kadar ayrılır. Göbek çukuru çevresinden yapılan bir kesi ile göbek yerinde bırakılır. Sonra karın derisi aşağıya doğru gerilerek deri altı yağ dokusu ile birlikte fazlası çıkarılır. Karın derisi gerildiği zaman göbek nereye denk geliyorsa o noktadan bir delik açılarak özel bir teknikle göbek çukuru dışarı ağızlaştırılır. Cilt dikilmeden ve göbek ağızlaştırma işleminden önce genişlemiş ve yayvanlaşmış olan karın duvarı orta hatta ve yukarıdan aşağı yapılan özel takviye dikişleriyle toplanır ve sağlamlaştırılır. Daha sonra cilt kesisi estetik olarak dikilir. Dikiş hattı bikini içinde kalacak şekilde kesi planlaması önceden yapılır. Karın duvarı(kasları) ve cilt gerilirken belin yan kısımlarının ve kasık bölgesinin de gerilmesini sağlayıcı şekilde dikişler konulur.
 
2.    Mini karın germe: Burada karın derisi kaslardan ayrılmaz sadece göbek altı bölgesinde ve alt karın kıvrımı üzerinden taşan ya da sarkan deri ve deri altı adacığı çıkarılır. Yapılan kesi sezaryan ameliyatı kesisinden biraz daha uzun olup leğen kemiklerine kadar uzanmaz. Bu işlemden önce genellikle göbek altı ve göbek üstü deri altındaki yağ birikimlerine liposuction uygulanır. Bu yöntem karın derisinde çatlaklar olmayan orta veya hafif derecede yağ birikintisi ve minimal sarkma olan olgular için tercih edilen bir yöntemdir.
 
 
Karın germe ameliyatı genel anestezi altında ve optimal donanımlı ameliyathane şartlarında gerçekleştirilir. Tam karın germe ameliyatı yaklaşık 3 saat sürerken mini karın germe ameliyatı1,5-2 saat kadar sürmektedir. Ameliyatın bitiminde bazen deri altında sıvı ve kan birikimini önlemek amacıyla dren koymak gerekebilir. O takdirde drenler ikinci veya üçüncü gün çıkarılırlar. Ameliyat, günün erken saatlerinde yapılmışsa genellikle gün sonuna doğru hasta taburcu edilir. Nadiren bir gün hastanede gözlem altında tutmak gerekebilir. Hasta, ameliyathaneden elastik kompresyon sağlayan bir korse giydirilmiş olarak çıkarılır. Bu korseyi en az 3 hafta kullanması tavsiye edilir. Daha fazla kullanırsa daha da yararlı olur.
 
Ameliyat öncesi değerlendirme?
Ameliyat öncesi değerlendirme plastik cerrahın, hastayla yapacağı görüşme ve hastayı muayenesi sonucunda gerçekleşir. Hastanın genel sağlık durumu, karın bölgesinin durumu, karındaki bombelik, deri fazlalığı, çatlakların yaygınlık derecesi, yağlanma ve sarkma gibi tespitler hekim tarafından yapılır. Hastanın başka bir sağlık problemi olup olmadığı, sigara ve başka kötü alışkanlığı bulunup bulunmadığı, sürekli kullandığı herhangi bir ilaç(aspirin ve diğer kan sulandırıcılar gibi) olup olmadığı hekim tarafından sorgulanır. Eğer hasta sigara içiyor veya kan sulandırıcılar kullanıyorsa hekimin ön göreceği zaman içerisinde bu alımları durdurması gerekir. Hasta ileri derecede obez ise fazla kilolarını verdikten sonra bu ameliyatı gerçekleştirmek daha doğrudur. Hasta yeni doğum yapmış ise emzirmenin sonlanması ve fazla kilolarını verdikten sonra bu ameliyatın planlanması daha yerinde olur. Eğer hasta yakında bir gebelik ya da yeni bir gebelik düşünüyorsa gene bu ameliyatı gebelik sonrasına ertelemekte yarar vardır. Ameliyat sonrası bir miktar karın içi basıncı aratacağı için karında şişkinlik olması ihtimaline karşı ameliyat öncesi bağırsak temizliği yapması, ameliyat öncesi ve sonrası birkaç gün sıvı gıdalarla beslenmesi rahatlık sağlayabilir.
 
Ameliyat sonrası seyir ve dikkat edilecek hususlar?
Ameliyat sonrası karın bölgesinde bir miktar ödem ve morlukların görülmesi doğaldır. Bunlar birkaç hafta içerisinde kendiliğinden gerileyecektir. Gene ameliyat sahasında özellikle hareketlerle belirginleşen ağrılar olabilir. Bu ağrılar ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınabilir. 3-5 gün süreyle vücudunu hafif öne eğik olarak tutması bu ağrıların daha minimal hissedilmesine yardımcı olacaktır. 7-9. günler arasında ağrı önemli ölçüde azalır ve hastanın düz durabilmesine ve yatabilmesine müsaade edebilecek hale gelir. Dikişler 7-14 gün içerisinde alınır. Eğer gizli dikiş konmuşsa dikiş alma ihtiyacı da olmaz. Dikiş izleri ilk 6 ay içerisinde biraz sert, kabarık ve kızarık renkte olurlar. Giderek yumuşayıp, beyazlaşarak kabarıklıkları silinir ve yaklaşık bir yıl içerisinde nihai görünümünü kazanırlar. Genellikle bu izler estetik olarak rahatsız edici olmazlar ve bikini içinde gizlenebilirler. Nadiren estetik görünümü rahatsız edici şekilde gerçekleşirse ikincil girişimlerle bu izler çıkarılarak yeniden estetik olarak dikilebilirler. Hastalara ameliyat sonrası sürekli yatmak değil en azından ev içinde gezinme şeklinde ve erken dönemden itibaren hareketler tavsiye edilir. İkinci haftadan itibaren uzun yürüyüşler, dördüncü haftadan itibaren koşu ve hafif sporlar, altıncı haftadan itibaren de ağırlık kaldırma egzersizleri yapılabilir hale gelir. İşinin özelliğine bağlı olmak üzere kişi en erken bir hafta sonra işine dönebilir.
 
Avantajları?
Karın estetiği ameliyatında, estetik düzelmenin yanı sıra bozulmuş ve deforme olmuş anatomik yapı da onarılarak pek çok fonksiyonel bozukluk düzeltilebilmektedir. Özellikle doğum sonrası karın duvarı genişlemiş, zayıflamış ve sarkmış olan bayanlarda iç organlarda da kaçınılmaz bir şekilde sarkmalar ve bu sarkmalara bağlı dolaşım bozukluğu ve bir takım fizyopatolojik değişiklikler ortaya çıkabilmektedir. Örneğin dispepsi dediğimiz hazımsızlık ve gaz şikayetleri birçok kadında doğum sonrası karşılaşılan durumlardır. Öte yandan rahim, mesane ve vajen duvarlarındaki zayıflama ve sarkmalar sonucunda birçok doğum yapmış bayanda idrarını kontrol edememe ve cinsel haz yetersizliği gibi bulgulara sıklıkla rastlanır. Bu yakınmaların çoğu, bizzat bunlara yönelik medikal ve cerrahi tedavilerle birlikte yapılacak bir karın germe operasyonu ile büyük ölçüde düzelecektir. Bir başka olumlu etkisi de glikoz metabolizması üzerinedir. Yapılan bilimsel çalışmalar karın bölgesindeki yağlanmanın insülin direncini artırdığını ve glikoz metabolizmasını olumsuz etkilediğini göstermektedir. Yapılacak bir karın estetiği ameliyatıyla karın ve göbek çevresi yağlar büyük ölçüde uzaklaştırıldığı için bu olumsuz etkinin de ortadan kalkması mümkün olacaktır.
 
Muhtemel Komplikasyonlar?
Her ameliyatta olduğu gibi karın germe ameliyatında da kanama ve buna bağlı hematom(deri altında kan göllenmesi), seroma(deri altında sıvı göllenmesi) ve enfeksiyon görülebilir. Bunlar çok nadir ortaya çıkabilen komplikasyonlar olup bilinen klasik yöntemlerle önlenir ya da oluşmuşsa tedavi edilebilirler. Gene çok nadiren cilt kaybı gözükebilir. Bu genellikle gerilen karın derisinin alt orta kısmında ortaya çıkar. Aşırı germe veya sigara kullanımı başlıca nedenidir. Ortaya çıkması halinde ikincil cerrahi girişim gerekebilir. Bazen dikiş hattının her iki yan uçlarına doğru potlar gözükebilir. Böyle bir durumda o potları cerrahi olarak çıkarıp yeniden dikmek gerekir. O taktirde yara izi her iki yana doğru birkaç cm daha uzayacaktır.

Yayınlanma: 14/09/2015

Bu sayfadaki bilgiler size yeteri kadar yararlı oldu mu?
0541 241 94 90