Dünya genelinde uzun yıllardır yapılan koruyucu diş hekimliği; temelde gelişme çağındaki çocukların sağlıklı ağız ve diş yapısına sahip olması için gerçekleştirilen bir uygulamadır. Çocuklarda görülebilecek diş problemleri ve ileriki yaşlarında ağız- diş sağlığının korunması konusunda sorun yaşamamaları için yapılan en temel tedavidir.
Her zaman söylediğimiz gibi; sağlık öncelikle ağızda başlar. Koruyucu diş hekimliği uygulamaları tamamıyla problemlerin oluşmasını engellemek amacıyla yapılacak tedavi bütünü olarak değerlendirilir. Tıbbın her alanında nasıl ki gerekli kontrollerin düzenli yaptırılması erken tanı için önem arz ediyorsa; koruyucu diş hekimliği uygulamaları da problemi oluşmadan durdurma konusunda önem teşkil eder.
Tüm bu sebeplerle çocukluk çağındaki koruyucu diş hekimliği tercihi önemlidir. Ebevynler tarafından fark edilmeyen ve tedavi ettirilmeyen diş çürüğü, diş eti çekilmesi vb. sıkıntılar yüzünden ileriki yaşlarda geri dönüşü olmayan diş kayıplarına sebebiyet verir. Anne ve babalar çocuklarının mix dentisyon döneminde (karışık dişlenme, daimi ve süt dişinin bir arada olması durumu) hangisi süt dişi hangisi daimi diş çoğunlukla karıştırır. Daimi dişteki çürük süt dişi zannedilip önemsenmezse daimi diş kaybı yaşanır. Çok erken yaştaki diş çürüklerinin tedavisine geç kalınması, tedavi edilse bile çürümenin ilerlemesi devam edebilir ve bu durumda da yine kayıplar yaşanabilir. İşte burada önemli olan 1 yaş ile birlikte bebeğin ilk diş hekimi kontrolü başlamalı ve 6 ayda bir devam eden kontroller aksatılmamalıdır. Çocuk çok büyük sıkıntılar yaşamadan diş hekimi ile tanışırsa hem zahmetsiz, ucuz ve basit bir tedavi prosedürü uygulanacaktır; hem de ileriki yaşlarda kendisini olumsuz etkileyecek diş hekimi fobisi yaşamayacaktır.