Dijital teknolojiler pek çok alanda hayatımızı oldukça kolaylaştırırken; aşırı kullanımıyla ellerde meydana gelen sinir sıkışmaları ve takılmalarla günlük hayatın kalitesini de düşürebiliyor. Artık çok genç yaşlarda birçok el hastalığının geliştiğini görebiliyoruz. Bunun temel sebebi; bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi cihazların aşırı derecede kullanılmasıdır. Öyle ki akıllı telefonlar evde işte yolda her an elimizde ve giderek bağımlılık haline dönüştü. Ellerin günlük kapasitelerinin üzerinde bu yanlış kullanımı zaman içerisinde parmaklarda ani kilitlenmeler ile kendi gösteren rahatsızlıklara da davetiye çıkarıyor. Bu rahatsızlıklar arasında tetik parmak ve karpal tünel sendromu başı çekiyor.
Tetik parmağın en önemli nedenlerinden biri parmağın ve parmağa bağlı tendonun aşırı kullanılarak yorulması ve zaman içerisinde yıpranmasıdır. Hastaların çoğu sabah saatlerinde parmakları açma - kapama zorluğu yaşar ve bu yakınmalar sabahları daha belirginken gün içinde azalma gösterir. Hastalar çoğunlukla tutulan parmaklarını bükerken zorlanma ve ağrı olması nedeniyle başvururlar.
Bilekte, karpal tünel denilen bir alan içinden; başparmak, işaret parmağı, orta parmak, yüzük parmağını duyusunu ve başparmağın bazı hareketlerini sağlayan median sinir ile önkoldan ele doğru uzanan 9 tendon geçer. Tünel içinden geçen tendonlar, tekrarlayan el hareketleri ile yıllar içerisinde yıpranır, buna bağlı kalınlaşma göstererek sinir üzerine baskı oluşturabilir. Median sinirin duyusunu sağladığı alanlarda ağrı, uyuşukluk ve karıncalanma uykudan uyandıracak şekilde başlar. Zaman içerisinde ellerden bazı objeler düşmeye başlar ki hastalar çoğunlukla bu nedenle hekime başvururlar.
Bu rahatsızlıklar için erken tanıya bağlı uygun fizik tedavi ile bazen herhangi bir cerrahi operasyona gerek kalmadan gerekli tedavi planı düzenlenebilir. Ancak kişinin yaşam kalitesini bozan şiddetli ağrılar ile ellerin kullanımının güçleşmiş durumda olması cerrahi tedavi alternatifini gerektirir. El ve mikro cerrahinin incelikleri ile gerçekleşecek bir operasyon ile elde edilecek sonuçlar çoğunlukla iyidir.