Kişisel tercihler ile yüzyıllardır boyaların iğne ile ciltte şekiller oluşturularak yapıldığı kalıcı boyama tekniğine dövme ya da İngilizce adıyla tattoo deniliyor. Geleneksel sebeplerle yapılan dövmeler olduğu kadar; özellikle gençler için anı temsil eden dövmelerde var. Genç yaşlarda o anda ne hissediliyorsa; genç hisleriyle paralel neyi vücudunda görmek istiyorsa onu süs amaçlı yaptırdığı dövmelerdir, bunlar. Dövme yaptıranların sayısı arttıkça sildirmek isteyenlerin sayısı da bir o kadar artıyor. Özellikle gençler bir dönem çok sevdiği için yaptırdığı bir anıyı birkaç zaman sonra artık vücudunda görmek dahi istemeyebiliyor.
Gençken yaptırılan dövmeler, belirli bir yaştan ya da olaydan sonra insanların yarısından fazlasını rahatsız etmeye başlıyor ve insanlar dövmelerinden kurtulmanın çarelerini arıyor. Dövme silme konusunda asitlerle, aşındırıcı kimyasallarla, kremlerle, bitki özleriyle yapılan uygulamaların başarısı tartışmalıdır. Sıcak ile deriyi yakmak halk arasında yaygın yöntemlerdendir. Ancak bilinçsiz uygulamalar ciltte harabiyete ve kontrolsüz yara iyileşmesine neden olur. Kontrolsüz iyileşen yaralar ise genellikle kötü iz bırakır.
Dövme çıkarma da en sık duyulmuş yöntem lazerdir. Ancak lazerlerin de sınırları vardır. Her lazer her dövmeye etki etmez. Dövme silme konusunda, lazerlere karşı insanlarda, sihirli bir değnekmişçesine olumlu bir önyargının olduğu görülüyor. Unutulmamalıdır ki; her dövmeyi tamamıyla bu yolla silmek zordur. Cerrahi burada karşımıza alternatif bir çözüm olarak çıkar.
Cerrahi yöntem ile dövmeler ya tamamen çıkarılır ya da “dermabrazyon” denilen zımparalama işlemine tabi tutulabilir. Dövmenin rengine, bulunduğu bölgeye, büyüklüğüne ve derinliğine göre bu işlemlerden herhangi biri ön plana geçebilir. Zımparalama işlemi dövme; yüz, omuz gibi bölgelerde ve yüzeyselse uygulanabilir. Bu işlem ile dövme 1- 3 seansta tamamen yok edilebilir. Ancak işlem sırasında kanamalar olur ve seanslar süresince pansuman yapılması, güneşe çıkılmaması ve mikrop kapmamasına özen gösterilmesi gerekir. Çok büyük dövmeleri cerrahi olarak kesip çıkarmak zordur. Çünkü oluşacak deri boşluğunu kapatmak için deri nakli gerekebilir. Cerrahi sonucu oluşacak izler önceden kestirilemeyebilir. Bazı küçük dövmelerde, cerrahi yöntem lazere göre daha kısa sürede daha iyi sonuç verebilir.
Dövme çıkarma ameliyatında kişiye lokal anestezi uygulanır. Kişi bu sayede operasyon sırasında acı veya ağrı hissetmez. Dövmenin yer aldığı bölgeye neşter yardımı ile kesi yapılır. Eğer dövme küçük ise dövme olan bölge hemen dikiş ile kapatılır. Genellikle dövmenin boyutuna ve derine işleyip işlemediğine göre seans sayısında değişim yaşanabilir ya da operasyon deri nakli gerektirecek boyutta ise genel anestezi ile yapılabilir. Dövme silme ameliyatından sonra hekim; alınan veya alınmaya gerek duyulmayan dikiş atacaktır. Doktorunuz eğer alınması gereken dikiş attıysa bir – iki hafta sonra dikişlerin alımının yapılması gerekmektedir. Genelde dövmenin alındığı bölgenin hekimin önereceği süre ile su ile temasından kaçınılmalıdır. Ameliyat izinin geçme süresi yapılan işlemin boyutuna göre değişim göstermektedir.