Covid-19 Hakkında Bilgilendirme
İncele
RANDEVU İSTE
Yeni randevu talebi
Alttaki alanları doldurun ve gönder butonuna basın. Randevu talebiniz ile ilgili en kısa sürede size ulaşacağız.
Aydınlatma ve Rıza Metni - Kullanım Koşullarını okudum, anladım ve kabul ediyorum.

Yağ Enjeksiyonları (Lipofilling)


Lipofilling, vücudun başka bir yerinden alınan yağ dokusunun bir başka vücut bölgesine dolgu amaçlı olarak enjekte edilerek nakledilmesi işlemidir.
 
Lipofilling nasıl yapılır?
Vücudun yağ miktarı fazla olan bölgelerinden liposuction yöntemiyle ya da açık teknikle yani direkt kesi yapılarak alınan yağ dokusu; yıkama, süzme veya santrifüj gibi işlemlerden geçirildikten sonra ihtiyaç duyulan bölgeye özel kanül ve tabancalı enjektör sistemiyle enjekte edilir. İşlem küçük ve tek bir alanda yapılıyorsa lokal anestezi ile gerçekleştirmek mümkündür. Eğer birden fazla alanda ve daha çok miktarda lipofilling yapılacaksa genel anestezi tercih edilir. Lipofilling operasyonundan maksimum faydayı sağlamak için teknik bakımdan dikkate alınması gereken pek çok ayrıntı vardır ve bu ayrıntıların ihmal edilmesi sonucu olumsuz etkiler. Yani bu işlemin çok da basit bir işlem olduğunu düşünmemek gerekir. Uygulayacak cerrahın bu konudaki teorik malumatı ve deneyimi alınacak sonuç üzerinde etkili olan en önemli faktördür.
 
Uygulama Alanları?
Lipofilling ameliyatının pek çok uygulama alanı vardır.
1-      Yüz bölgesi
Yanaklarda ve elmacık kemikleri üzerindeki çöküklükleri gidermek amacıyla kullanılır. Ayrıca dudakları kalınlaştırmak ve dudaklardaki ince çizgilerin giderilmesi için de lipofillingtekniğinden yararlanılır. Gene alında ve yüzün diğer alanlarında herhangi bir travma ya da operasyon sonucu ortaya çıkmış olan çöküntüleri düzeltmek için bu teknik kullanılır. Yüz bölgesindeki diğer bir uygulama alanı da, mikrogenia dediğimiz çene ucu kısalığının ya da küçüklüğünün düzeltilmesidir. İki kaş arası, alın veya üst dudakta oluşan ve kalıcı hale gelmiş derin kırışıklıkların düzeltilmesi amacıyla da mikrolipofilling şeklinde uygulamalar yapılabilir.
 
2-      Meme büyütme
Memelerin normalden küçük olduğu durumlarda klasik olarak uygulanan slikon protezlerle meme büyütme yöntemine alternatif olarak, lipofilling yöntemi son senelerde tartışılmaktadır. Genel olarak birçok yönden, birçok çevre ve uygulayıcı tarafından bu tekniğin henüz bir alternatif oluşturacak durumda olmadığı kanısı hâkimdir.
 
3-      Liposuction alanları
Daha önce liposuction yapılmış olan alanlarda oluşabilen çukurluklar lipofilling yöntemiyle doldurularak kontür düzeltmesi yapılabilir.
 
4-      Kalça estetiği
Bazı kişilerin kalçalarının orta dış bölgesinde yapısal olarak çukurluklar görülebilir. Bu çukurlukları da lipofilling yöntemiyle doldurarak kalçaların daha estetik görünümlerini sağlamak mümkündür.
 
5-      Çarpık bacaklar
Bazı kişilerde gene yapısal olarak alt bacakların özellikle iç kısımlarındaki kas dolgunluğu, normalden daha az olur ve bu durum bacakların çarpık görünmelerine neden olabilir. Böyle durumlarda da lipofilling yöntemiyle bu bölgelere ekstra hacim kazandırılarak çarpık görünüm ortadan kaldırılabilir.
 
6-      Ayak bilekleri
Bazen alt bacağın alt kısımları yani ayak bileği bölgesi bacakların daha üst bölümleriyle orantısız bir şekilde ince olabilir. Bu bölgelerin kalınlaştırılarak daha estetik bir görünüme kavuşturulması için de lipofilling yöntemine başvurulabilir.
 
7-      Genital estetik
Bayanlarda bazen klitoris üst bölümünde veya büyük dudaklarda çöküklük görülebilir. Bu gibi durumlarda da lipofilling başvurabileceğimiz en uygun yöntemdir. Lipofilling yöntemi vajen girişini daraltmak amacıyla kullanılabileceği gibi, vajinal orgazmı kolaylaştırmak için de vajen iç yüzü ön duvarındaki G noktası altına yağ enjeksiyonu yapılabilmektedir. Erkeklerde ise penis büyütme ya da kalınlaştırma amacıyla lipofilling yöntemi uygulanmaktadır.
 
8-      Damak yarıkları
Damak yarığı olan kişilerde ortaya çıkabilen konuşma bozukluklarının giderilmesi amacıyla, konuşma sırasında burun boşluğuna fazla hava kaçışını engellemek için kullanılan tekniklerden biri de yutak arka duvarına lipofilling uygulamasıdır.
 
Sonuçları?
Lipofilling sonrası erken dönemde ameliyat travmasına bağlı olarak bir miktar ödem ve bazen de morluklar ortaya çıkabilir. Bu durum yağ enjeksiyonunun sağladığı şişliğin ötesinde bir durumdur ve geçicidir. Lipofilling ile enjekte edilen yağın bir kısmı vücut tarafından emilerek yok edilmektedir. Kalan yağ dokusu ise kalıcıdır ve artık o bölgenin dokusu haline gelmiştir. Emilerek yok olma oranı; teknik uygulama detayları, enjekte edilen bölge, bu bölgenin kanlanması, hareketli bir bölge oluşu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik arz eder. Bu oran %30-70 arasında değişir. Hareketsiz bölgelere ve iyi kanlanan(kas dokusu içi gibi) bölgelere yapılan enjeksiyonlarda emilme ve yok olma oranı çok daha düşük iken dudak, ağız çevresi ve baldır bölgesi gibi hareketli alanlarda kalıcılık daha azdır. Bu nedenle bu bölgelerde istenilen sonuca ulaşabilmek için ya gerektiğinden biraz daha fazla şişirme yapılır ya da daha sonra yeniden enjeksiyonlar gerekebilir. Özellikle simetrik uygulamalarda (örneğin yüzün iki tarafına) bu emilme ve yok olma iki taraf arasında farklı oranlarda gerçekleşebilir. Bu takdirde de ikincil lipofilling işlemleriyle simetri sağlanmaya çalışılır.Lipofillingte nihai sonuç ortalama 6 ay sonra ortaya çıkar. Yeni bir girişim için bu süreyi beklemek gerekir.
 
Avantajları?
1-      Alerji ve yabancı cisim reaksiyonu
Uygulanan hastanın kendi dokusu olduğu için herhangi bir alerjik reaksiyon veya yabancı cisim tepkisine neden olmaz.
2-      Kalıcılık
Enjekte edilen yağ dokusunun bir kısmı emilerek vücut tarafından yok edilse de kalan miktar artık kalıcıdır ve bir daha yok olmaz. Bu da tamamen emilerek belli aralıklarla tekrar edilmesi gereken geçici dolgu sistemlerine göre çok büyük bir avantajdır.
 
Dezavantajları?
1-      Enjekte edilen yağın bir kısmının emilmesi ve tekrar enjeksiyonların gerekmesidir.
2-      Simetrik uygulamalarda bazen asimetrik sonuçların görülmesi ve bunun içinde tekrar enjeksiyonların gerekmesidir.
 
Komplikasyonlar?
1-      Nadiren enfeksiyon görülebilir. Bunun için girişim öncesi antibiyotik alımına başlanılır ve girişim sonrası 4-5 gün devam edilir. Buna rağmen enfeksiyon görülmüşse bilinen klasik yöntemlerle tedavisi yapılır.
2-      Yukarıda zikredilen asimetriler görülebilir. Bunlar gene yukarıda anlatılan yöntemlerle düzeltilir.
3-      Kalıcı renk değişiklikleri: Bu durum yağ enjeksiyonunun çok yüzeyel yapıldığı durumlarda nadiren ortaya çıkabilir. Düzelmesi bazen güçlük arz edebilir.
4-      Yağ topakları: Belirli bir bölgeye çok aşırı miktarda yağın bir seferde enjekte edildiği durumlarda, teknik bazı ayrıntılara dikkat edilmezse enjekte edilen yağın yer yer küçük topaklar şeklinde ele gelmesi mümkündür. Masaj ve bazı sistemik ve lokal ilaç uygulamalarıyla bu durum düzeltilmeye çalışılır.
5-      His bozuklukları: Bazen lipofilling yapılan bölgede irkilmeye neden olan aşırı duyarlılık ya da tam tersi uyuşukluk gibi his bozuklukları görülebilir. Bu durum genellikle geçicidir.

Yayınlanma: 14/09/2015

Bu sayfadaki bilgiler size yeteri kadar yararlı oldu mu?
0541 241 94 90