Covid-19 Hakkında Bilgilendirme
İncele
RANDEVU İSTE
Yeni randevu talebi
Alttaki alanları doldurun ve gönder butonuna basın. Randevu talebiniz ile ilgili en kısa sürede size ulaşacağız.
Aydınlatma ve Rıza Metni - Kullanım Koşullarını okudum, anladım ve kabul ediyorum.

Sağlıklı beslenme


Diyet reçetelerine kanmayın

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte vücuttaki fazlalıklar bir an önce atılması gereken bir yük olarak görülüyor. Ancak konunun uzmanları geçici çözümlerin ve hızlı kilo verdiren diyet reçetelerinin zararına dikkat çekiyor. Esteticare Diyetisyeni, ideal olanın her mevsim sağlıklı beslenmekolduğunun altını çizerken "Bütün insanlar aynı olmadığı gibi diyetler de aynı olamaz. Diyet de parmak izi gibidir ve kişiye özel hazırlanmalıdır" diyor.

Uzmanlar, daha iyi görünmek için hızlı kilo verdiren diyet reçetelerine yönelenlere, sağlıklı beslenmenin bir yaşam biçimi olması gerektiği uyarısında bulunuyor. Yaz ayları başladığında insanların adeta panik halinde bir an önce kilo verebilmenin derdine düştüğünü anımsatan,
özellikle hızlı kilo verdiren çözümler arandığını vurgulayan Esteticare Diyetisyeni, "Olması gereken,sağlıklı beslenme ve sporun bir yaşam biçimi haline getirilmesidir" diyor. Uzman Diyetisyen, kişiye özel beslenme programının hazırlanmasının en ideali olduğunu söylüyor. Söyleşimizde yaz aylarında beslenme konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini konuştuk.

Artık sıcaklar kendisini iyice hissettiriyor. Bu mevsimde öncelikle nelere dikkat etmeliyiz?

Sıcakların etkisini göstermeye başladığı şu günlerde su içmeyi ihmal etmemek büyük önem taşıyor. Yaz mevsiminde sıcakların da etkisiyle vücutta suyla beraber sodyum, potasyum gibi minerallerin de atılması sonucunda çeşitli sağlık problemleri de görülebilir.

O zaman bol bol su içmeliyiz değil mi?

Evet, özellikler de spor yapıyorsak… Yaz aylarında egzersiz yapılırken kışa göre daha fazla sıvı kaybı yaşanacağı için, egzersize başlamadan 15 dakika önce 1-1,5 bardak, egzersiz sırasında ise 10-15 dakikada bir yarım bardak su içilmesini öneriyorum.
Kilo kaybetmek, daha fazla besin alımını engellemek için de su tüketmek gerekiyor. Bununla birlikte bayanların en büyük problemlerinden biri olan kabızlığı önlemek için, vücutta oluşan ödemi ve kilo vermenin ardından oluşabilecek sarkmaları engellemek için de bol su içmeye özen gösterin.

Peki, su içmenin bir ölçüsü var mı?

Günlük önerilen su miktarı bayanlar için 10 bardak, erkekler için 14 bardaktır. Kola, gazoz gibi gazlı içecekler vücuttan su atımına neden oldukları için su yerine geçmezler. Zaten bu içeceklerin fazla tüketilmesini de önermiyoruz.

Haftada İki Gün Dondurma

Sıcak günlerde soğuk yiyecekler, özellikler de dondurma çok tüketiliyor. Bunun sakıncası var mı?

Yaz aylarının vazgeçilmez tatlılısı dondurma diğer tatlılardan daha hafif ve besin değeri açısından yüksektir. Yaklaşık 100 gr sade dondurma yaklaşık 1 büyük su bardağı sütün içerdiği kalsiyumu sağlamaktadır. Meyveli ve sütlü dondurmaları tercih ediniz. Özellikle çikolata ve fındık soslu dondurmaları tercih etmeyiniz. Kilo problemi olan kişilere haftada 2 kez dondurma tüketmesi önerilir. 

Ya diğer tatlılar, onlarla ilgili öneriniz nedir?

Şeker içeren besinler hızla kana karışırlar ve kan şekerinde ani dalgalanmaya neden olur. Sonuçta bir süre sonra tekrar tatlı yeme istediği içerisinde oluruz. Bu nedenle tatlı tercihinin ağır şerbetli tatlılar yerine,  sütlü veya meyveli tatlılardan yana kullanılmasını öneriyoruz.

Bazı diyetler tek tip beslenme üzerine hazırlanıyor. Sadece protein ya da sadece sebze ve meyve gibi. Bu konuda neleri vurgulamak istersiniz?

Her zaman besin çeşitliliğine önem verin. Sadece sebze ve meyve tükettiğiniz veya sadece protein tükettiğiniz diyetlerden uzak durun. Bu tür diyetler metabolizmanızı bozarlar. Özellikle yaz aylarında yapılan önemli yanlış sadece meyve ile ana öğünlerin geçiştirilmesidir. Unutmamak gerekir ki fazla meyve de kilo artışına neden olur. Meyveleri ana yemek olarak değil, ara öğün olarak tüketmek gerekir. Mutlaka 3 ana 3 ara öğün tüketilmeli ve öğün atlamamaya dikkat edilmelidir.

Dolu Mide İle Yatağa Girmeyin

Kısa bir süre sonra okullar tatile girecek ve güneye adeta bir akın başlayacak. Tatil yörelerinde açık büfe tuzağına düşmemek için neler yapılmalı?

Yaz gelince senelik izinler kullanılır ve ardından alkolle birlikte açık büfe sayesinde sofralarda uzun saatler geçirilir. Tatilden dönüşte fazla kiloları da bedenimize yüklemiş oluruz. Bu duruma düşmemek için açık büfede tercihinizi kızartma ve kavurmalardan yana kullanmayın. Izgara, haşlama, buğulama yiyecekleri tercih edin. Salatalarınızda yüksek kalorili sosları kullanmayın. Krema, mayonez, cips, kuruyemişten uzak durun. Akşam yemeklerinizi geç saatlere bırakmayın. Akşam yemeğinizi yatmadan 3,5 saat önce sonlandırın. Dolu bir mide ile yatağa girmeyin. Akşam yemeği ile yatana kadar olan süre içerisinde meyve, süt gibi bir ara öğün tüketin.

Peki ya alkol?

Alkolü ölçülü tüketmek gerekiyor çünkü 1 gram alkol, 7 kkal enerji veriyor.  Alkolle birlikte tüketilen mezeleri de hesaba katarsak, alınan kalori miktarı oldukça yükseliyor.

Yazın da kuru baklagil yenmeli
Posalı besinler midede, hacimlerinin 20 katı kadar şişerler; tokluk, doygunluk sağlarlar ve atıştırmalara engel olurlar. Ayrıca dışkılama sayısını ve miktarını artırırlar. Bu yüzden yaz aylarında da hafta da 2 -3 kez kuru baklagil tüketmeye çalışın. Bununla birlikte buğday ekmeği yerine kepek, çavdar, yulaf ekmeğini; pirinç yerine bulguru tercih etmekte fayda vardır. Sebze ve meyveleri kabuklarıyla birlikte tüketmeye çalışın. Çünkü posa kabuk ve kabuğa yakın yerlerde bulunur.

Egzersizin mevsimi yok
Fiziksel aktivitenin artırılması metabolizma hızını artırıcı etkiler gösterir. Düzenli yapılan egzersiz diyetin etkinliğini artırır ve kilonuzun korunmasına yardımcı olur. Haftanın 4-5 günü 45-60 dakika egzersiz önerilmektedir. Kilo verirken veya kilonuzu korurken spor ve diyeti birlikte yürütmek en ideal olanıdır.


Yayınlanma: 14/09/2015

Bu sayfadaki bilgiler size yeteri kadar yararlı oldu mu?
0541 241 94 90