Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri ve tümörlerinin erken tanı ile tedavisi mümkün. Ancak tedavi sırasında meme şekil ve hacim bozuklukları yaşanabilir. Kanser tedavisi sırasında mastektomi adı verilen ameliyat ile memenin bir kısmı ya da tamamının alınması kararı ortaya çıkabilir. Meme kadınlığı simgeleyen belki de en önemli estetik organdır. Bu nedenle meme kanseri teşhisiyle memesinin bir kısmı ya da tamamı alınan kadınlarda sosyal ve ailesel problemler, devamında psikolojik yıkım görülebilir. Özellikle eşin destek olmadığı süreçlerde kadının tüm yaşamını derinden etkileyen olumsuz bir süreç görülebilir.
Tedavi ve benzeri nedenlerle meme dokusunun bir kısmı veya tamamını yitiren kadına ilerleyen cerrahi teknikler sayesinde yeni meme yapılması mümkün hale gelmiştir. Yeniden meme yapımı (meme rekonstrüksiyonu) bazı vakalarda mastektomi ile eş zamanlı olabileceği gibi bazı durumlarda da kansersiz geçirilecek birkaç yıl sonrasında uygulanabilmektedir.
Bu konuda da kanser tedavisini yürüten hekim hastayı en doğru yönlendirecek kişi olacaktır. Yeniden meme yapımı için geliştirilmiş çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemlerde kişinin kendi dokusu ve / veya protez teknolojisi kullanılabildiği gibi, her iki yöntem birlikte kullanılarak da çözüm sağlanabilir. Genel anestezi altında yapılan bu işlemler, tercih edilen yönteme göre 3 ila 6 saat arasında sürebilir. Yeniden göğüs yapımında uygulanacak teknik ise estetik - plastik cerrahın ilk muayenedeki tespit ve ölçümleri ile hastanın beklentisi göz önüne alınarak belirlenir.
Estetik plastik cerrahi uzmanı hangi estetik – plastik cerrahi operasyon olursa olsun bütüne olan uyumla hareket ederek hastaya yardımcı olur. Bu tür ameliyatlarda hasta ile estetik cerrah uyumu üst düzeyde olmalıdır. Ameliyatı gerçekleştiren Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı’nın iyileşme dönemi sırasındaki takiplerine ve tavsiyelerine titizlikle uymakla komplikasyon riskini azaltmak mümkündür. Operasyon geçiren kişinin 2 hafta içinde dikişleri alınmakta ve bu süre içerisinde istirahat etmesi önerilmektedir.