Kimyasal peeling ciltte hücre yenilenmesini sağlamak için kullanılan yüzeysel bir cilt soyma işlemidir. Cildi yenilerken; akne, skar, leke izlerini yok etmek, cildi canlandırmak ve cildin nem dengesini de sağlamak amacıyla kullanılan hassas bir işlemdir. Kimyasal Peeling işleminde en etkili olan glikolik asit uygulamasıdır.
Alfa hidroksi asit (AHA) içeren meyve asitleri günümüzde en çok kullanılan meyve asitleridir. Kimyasal peeling cilt tarafından kolayca emilir. Hassas ciltler dahil her cilt tipinde güvenle kimyasal peeling uygulanabilir. Özellikle yağlı ciltlerde yapılan kimyasal peeling uygulaması ile cildin aşırı sebum (yağ) salınımı dengelenir, kalınlaşmış cilt görünümü incelir, akne, siyah nokta oluşumu engeller. Hassas ciltlerin yatıştırılabilmesi için yine kimyasal peeling kullanılabilir. Ayrıca kimyasal peeling cildin PH dengesini sağlamak için kullanılan etkin yöntemlerden biridir. Akne izleri, güneş lekeleri, hamilelik lekeleri, ince kırışıklıklar, cildin hücre yenilenmesi, genişlemiş gözeneklerin tedavisi için kimyasal peeling kullanılır.
Kimyasal peeling güneş ışınlarının eğiminin az olduğu mevsimlerde tercih edilebilecek bir uygulamadır. İstenilen sonuçların elde edilmesi için ihtiyaç durumuna göre 4-6 seans kimyasal peeling uygulama yapılabilir. Yine ihtiyaç durumuna göre farklı leke tedavileri ile (leke mezoterapisi, lazerle leke tedavisi, düzenli cilt bakımı) kimyasal peeling kombine edilebilir.
Uygulama yapılmadan önce cilt tipine uygun temizlik gerçekleştirilmelidir. Kimyasal peeling solüsyonu cilde sürülür ve cilt yapısı – ihtiyacı dahilinde uzman gözetiminde beklenilir, süre bitiminde peeling solüsyonu uzman tarafından ciltte arındırılır. Peeling solüsyonu ciltte iken hafif bir yanma hissinin olması; kimyasal peeling ciltten arındırıldıktan sonra ciltte hafif bir kızarıklık, hassasiyet, pullanma ve hatta hafif bir soyulma olması normaldir. Kimyasal Peeling uygulaması yapıldıktan sonraki ilk üç gün cilt sadece su ile temizlenmeli, kesinlikle sabun vb cilt temizleyiciler kullanılmamalıdır. Uygulama sonrasındaki ilk 24 saat sıcak su ile temastan kesinlikle kaçınılmalıdır. Kimyasal peeling sonrası oluşan minimal soyulma ve hassasiyet uzmanın önereceği nemlendiriciler ile ortadan kaldırılabilir ve bu süreçte ise cildi güneşe karşı korumak oldukça önem arz eder. Kimyasal peeling sonrası cildi güneşe karşı korumak için yüksek koruyucu faktörlü güneş koruyucuyu düzenli kullanmak önemlidir. İstenilen sonuçların elde edilmesi için önerilen seans aralıklarına riayet etmek gerekir. Uygulama sonrasındaki ilk haftada cilt daha sağlıklı ve canlı bir görünüm alır ve devam eden ardışık seanslarla istenilen sonuç elde edilebilir.
Meyve asitleri içeriğine alerjisi olan, dermatit, egzama vb. cilt hastalığı olan, cildinde açık yara – uçuk olan, akne tedavisi için Roacutane vb. ilaç kullanımı olan kişilerde kimyasal peeling uygulaması yapılmamalıdır. Yine kimyasal peeling uygulaması yapılacak bölgeye öncesinde ağda, lazer uygulaması yapılmamış olması önemlidir.