Her cerrahi prosedürün kendine özel ve genel riskleri olduğu unutulmamalıdır. Uzman doktor ilk muayene – görüşmede zaten cerrahinin muhtemel riskleri ve ilgili komplikasyonları hakkında hastasını bilgilendirecektir. Estetik ameliyatın başarısını etkileyecek birçok faktör vardır. Estetik ameliyat öncesi ve sonrasında hastanın mutlaka dikkat etmesi gereken noktalar var. Ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrah ve onun ekibinin çabası kadar cerrahi prosedür öncesi ve sonrası hastanın da kendi üzerine düşen ödevleri en iyi şekilde yapması gerekir. Bu nedenle hasta da ameliyat ekibinin bir parçasıdır.
Ameliyat öncesinde şeker, kalp, tansiyon vb. gibi ciddi rahatsızlıklarınız ve bu hastalıklara bağlı kullanılan ilaçlar var ise doktorunuzla paylaşmak önemlidir. Ameliyata yakın dönemde ve/veya ameliyat günü grip, nezle, bronşit gibi vücut direncini düşüren rahatsızlığınız olması halinde ameliyatı yapacak doktora durum aktarılmalıdır. Kadın hastalar mestrüasyon gününde (regl) ise doktoruna söylemelidir. Sigara ve alkol kullanımı varsa; ameliyat gününden en az 5-7 gün önce tüketim durdurulmalı; ameliyat sonrasında da, iyileşme sürecini sağlıklı atlatabilmek için kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
Şu ana kadar saydığımız kriterler artık bir klasiktir. Her uzman hekimin dikkat ettiği ve hastasının da dikkat etmesini istediği şeylerdir. Klişe olmuş bu kavramların dışında BESLENME noktasında dikkat edilmesi gerekenlere eğileceğiz. Doğru beslenme günümüzde pek çok hastalığa karşı alınacak önlemlerin başında geliyor. Sıkıntısız bir estetik ameliyat ve sonrasındaki iyileşme süreci içinde doğru ve dengeli beslenme önemli anahtarlardan biri. Estetik ameliyat öncesi ve sonrası ödem oluşumundan kaçınılacak bir beslenme disiplini hasta ve doktorun sürecini oldukça kolaylaştırır.
Ödemin en basit tanımı; vücut dokularında biriken fazla sıvıdır. Ödem iyileşmeyi hızlandıran düzenli kan dolaşımını engeller, yavaşlatır. Bu da iyileşme sürecinin yavaşlaması demektir. Ne kadar az ödem o kadar iyi yara iyileşmesi ve toparlanma dönemi demektir. Yazımızın en başında dediğimiz gibi hasta estetik ameliyatta takımın bir parçasıdır. Estetik ameliyat seyri ve iyileşme süreci için hastanın ödem yapıcı maddelerden uzak durması, doğru ve dengeli beslenmesi, kan sulandırıcılardan kaçınılması önemlidir. Aşırı tuzlu gıda tüketiminden (ana öğünlerde yemeğe aşırı tuz katılması, turşu, zeytin ve peynir vb.) kaçınarak ödem önlenebilir. Sağlıklı bir hayat sürebilmenin temel yapı taşı, yaşam kaynağınız suyu ise her ne koşulda olursa olsun günde 2,5 – 3 litre tüketmek ihmal edilmemelidir.